Nyheter

Philip: Hela kommunen ska leva

Nyheter Vi har ställt tre frågor till våra ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige inför valet 2022. I en artikelserie presenterar vi ledamöternas tankar om den viktigaste valfrågan, det kommunala vetot och om fortsatt kandidatur kommande mandatperiod.

Pelle Philip (C)

Pelle Philip (C), ledamot i kommunfullmäktige, svarar; 

Vilken fråga är viktigast för dig i vår kommun?

– Det jag prioriterar är vikten av att hela kommunen skall leva. Nu är det många som upplever det som floskler, men i princip är det omöjligt att att det endast kan vara tätort alternativt landsbygd. Man kan fråga sig varför exempelvis Hok inte finns med i den dagliga debatten när det gäller boendeutveckling. För sex, sju år sedan var det uppe på tapeten att planera för ytterligare 25-tal villatomter, men av det blev det intet. Trots att Hok ligger väldigt strategiskt till i samband med utvecklingen av Logpoint. Klevshult är ett annat samhälle att satsa på. Lätt att marknadsföra som boende för dem som arbetar i Värnamo. Bondstorp är också väldigt intressant för dem som idag har Tabergsådalen som bostadsort. Sett ur Vaggeryds synpunkt är Bondstorp inte så intressant, då Bondstorp har mer fokus på Jönköpings kommun. Kanske vore det motiverat med att undersöka effekterna av att Bondstorp socken går över till Jönköpings kommun.

– Självklart skall satsningen på tätorterna Vaggeryd och Skillingaryd fortsätta, i första hand med att förtäta byggnationerna  Driv på Östra Strand Projektet, likaså bebygg Slätten i Skillingaryd, så vi får en vackrare infart till Skillingaryd Södra. Man måste vara kritisk mot dåligt underbyggda byggprojekt såsom Yggen. Skamligt dåligt genomtänkt.

– Satsning på nya skolor som kan ge medborgarna det de kräver. Ska ses som ren investering.

Det finns de som ifrågasätter det kommunala självstyret, till exempel veto när det gäller vindkraft, vad tycker du om det?

– Tycker det är väldigt skönt att se tendenser till ett kommunalt självstyre. Det optimala demokratistyret. När det gäller vindkraftetableringar, då är det viktigt med vetorätt för kommunen, efter att lyssnat av medborgarna.

Kommer du att kandidera för ytterligare en mandatperiod?

– Är med på någon lista långt ner. Finns skäl till detta. Vi har också många nya yngre, framförallt kvinnor, som vi måste lyfta fram i ledande positioner inom Centern.

I kommunfullmäktige har under den här mandatperioden följande partier haft antalet mandat: 

Moderaterna 7 mandat
Centerpartiet 5 mandat
Liberalerna 3 mandat
Kristdemokraterna 5 mandat
Miljöpartiet 1 mandat
Socialdemokraterna 11 mandat
Vänsterpartiet 1 mandat
Empartiet 2 mandat
Sverigedemokraterna 6 mandat

Taggar

Dela


5 reaktioner på Philip: Hela kommunen ska leva

De som tror att de ska tjäna stora pengar på att tillåta vindkraftsverk på sin mark kommer att få kalla fötter. När verken ska avvecklas om 20-25 år läggs avvecklingskostnaden på markägaren om det inte finns inskrivet i avtalet att exploatören skall avsätta ett visst antal miljoner per verk för detta.
Om bolaget har gått i konkurs eller via diverse transaktioner inte finns kvar handlar det i knäet på markägaren. Avvecklingskostnaden på 2-5 miljoner per verk hamnar till slut hos kommunen och oss skattebetalare. Detta är något att tänka på för alla inblandade. Man undrar om kommunen skulle tillåta att stora miljöförstörande industrier byggdes ute i skogslandskapet. Men när det gäller vindkraften är allt tillåtet. Nu börjar folk få upp ögonen. Kanske detta är anledningen till att Miljöpartiet riskerar att försvinna efter nästa val. Om så sker kanske människor på landsbygden kan återfå tron på framtiden.

Svensk vindkraft byggs och ägs till största delen av kinesiska staten. Därav kommer Kina att få ett kraftigt verktyg för påtryckningar mot Sverige. När vindkraftverken tjänat ut och ska avvecklas, efter cirka 20 år, har Kina skördat frukterna och lämnar åt Sverige att stå för dessa kostnader.

Centern på riksplanet tycks ha en helt annan politik än på landsbygden. Där är man ett av de mest landsbygdsfientliga partierna. Vindkraften skall byggas ut utan minsta hänsyn till vad de som blir drabbade tycker. Vi måste ju nå upp till våra miljömål. Man krokar arm med Miljöpartiet vars politik kommer att göra att ingen kommer att vilja eller kan bo kvar på landsbygden. Rösta bort dessa två partier i nästa val innan det är försent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *