Nyheter

Pigg 80-åring jubilerar

Nyheter I helgen firar Hooks golfklubb sin 80-åriga historia med tillbakablickar och framtidstro

Hooks GK  [1/18]

Andreas Thunander  [2/18]

Väntan på start  [3/18]

Att putta bra är viktig  [4/18]

Bilen packad  [5/18]

Simon Bokinge  [6/18]

Dekal på golfbil  [7/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [8/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [9/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [10/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [11/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [12/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [13/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [14/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [15/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [16/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [17/18]

Mingelbilder. Foto: Andreas Thunander  [18/18]

Redan 1934 byggdes de första golfhålen i Hok som blev till sex hål 1936 och verksamheten levde lite i skymundan. Men 1941 var det några driftiga personer som bestämde sig för att det behövdes en klubb för att utveckla verksamheten. Sex herrar och tre damer som var frekventa gäster på herrgårdspensionatet gjorde slag i saken och bildade Hooks golfklubb 1941. Årsavgiften var 15 kronor för en familj och 35 kronor per månad i spelavgift. I dagens penningvärde motsvarar det omkring 350 kronor och spelavgiften landade på motsvarande 800 kronor per månad. Det var således inte något som gemene man hade råd med. Så även om många tycker att årsavgiften nu är hög så är det långt ifrån de summer som det kostade för 80m år sedan. Verksamheten i golfklubben tog fart på allvar under 1960-talet när Sigvard Edberg köpte anläggningen och började bygga det numera kända varumärket Hooks herrgård. Mycket har hänt under åren men det är under tiden från mitten på 1980-talet som det har accelererat då golfen via till exempel Sven Tumba blev mera av en sport för alla och inte bara för de rika.

Helen Arnoldsson är kanslichef sedan 14 år tillbaka och har varit med om den förvandling som har skett inom golfen.

Vad är det som har skett för att nå dit ni är idag?

– Det är flera saker, säger Helen och pekar på samarbetet med Hooks herrgård som ger klubben en stabil grund att stå på. Vi har två 18-hålsbanor som gör att vi kan erbjuda speltider även om en bana är bokad för tävling eller annat arrangemang. Det är en framgångsfaktor att våra medlemmar känner att de har tillgång till sina anläggning och inte blir utestängda.

Hur mår klubben?

– Alldeles utmärkt, svarar Helen med ett leende. Vi har satt som mål att ha 1400 medlemmar och det har vi sedan flera år och lite kö finns det. Vi har en god ekonomi och även där spelar samarbetet med Hooks herrgård stor roll. Till skillnad från många andra klubbar har inte vi golfbaneskötarna som vår personal utan de är anställda av herrgården och vi betalar en avgift för detta. Golfklubben har 2,5 tjänster som jobbar heltid på årsbasis. Sedan har vi en del kostnaden för till exempel tränare. Men det, kanske, viktigaste är det det ideella engagemang som våra medlemmar bidrar med. Det handlar om alla kommittéer, arbetet med klubbträffar med olika teman som ger gemenskap och glädje vid sidan om golfen. Inte minst viktigt är de städdagar vi har för att erbjuda golfupplevelser i toppklass för medlemmar och greenfeegäster.

Hur ser framtiden ut?

– Den är ljus, menar Helen och pekar på det uppsving som golfen fick under pandemin. När många satt hemma och jobbade utan sociala kontakter var golfen en aktivitet som lämpade sig även under gällande restriktioner. 2020 var ett intensivt år för golfen och det känns som att det håller i sig.

Nu är det alltså firande av en pigg 80-åring och man gör det genom att ha en jubileumstävling med efterföljande festlighet under coronasäkra förhållanden. Tävlingen spelas för övrigt på skogsbanan som också jubilerar med 30 år på nacken.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *