Nyheter

Pingstpastorn blir tomten som delar ut godis gratis

Nyheter Årets julhelg blir ensammare än tidigare för många. Mattias Östenälv, pastor i Pingstkyrkan i Skillingaryd, vill lysa upp tillvaron. ”Det är komplicerat att hjälpa detta år”

Mattias Östenälv är inte bara pingstpastor han är också tomte imorgon och nästa lördag

Vi undrar förstås varför Mattias Östenälv valt att dela ut julgodis gratis.
– Under flera år har många frivilliga människor och församlingar gjort behjärtansvärda insatser för de som är ensamma i vårt samhälle. Men i år är det verkligen svårt för den som är ensam på julafton. Det har varit komplicerat att hjälpa detta märkliga år. Men jag och vi i Pingstkyrkan delar ut en godispåse med ett julkort och en hälsning till dig som är ensam. Jag vill även ge en påse godis till de barn som går förbi (om jag får för föräldrarna). Julen är väl ändå barnens högtid. Jesus föddes ju hit som ett litet barn och det är ju det vi firar, berättar Mattias Östenälv.

Varför klä ut sig till tomte?
– Tja, varför inte? Jag vet att i Afghanistan får man inte dela sin tro alls. Men där klädde många kristna ut sig till tomtar och gav bort ett paket i form av en film om Jesu liv till uppmuntran för sina landsmän. Jag har inte varit tomte så många gånger i livet, men just detta år är ju ett speciellt år. Då kan märkliga saker ske även denna jul. Vi tror ju på Jesus, inte på tomten. Men kan jag glädja något med detta upptåg så varför inte! Jag har också spelat in när jag läser julevangeliet och säger några korta ord som en hälsning till just de ensamma.

När och var kommer du stå och dela ut godiset?
– Lördagen den 12 december står jag utanför Hemköp och lördagen den 19 december står jag utanför ICA här i Skillingaryd. Det blir cirka kl 10.00 – 12.00. Godiset är covid-säkrat och man tar sin egen påse. Så vi håller avstånd! Mycket viktigt. På Mötesplats, kommunens och kyrkans gemensamma sociala arbete, delar vi dagarna innan jul ut förstärkta matkassar. Men godiset kan man få dessa lördagar.

Hur kan det vara gratis?
– 
Detta är möjligt eftersom vi har så frikostiga matvaruhandlare i Skillingaryd. Ett fantastiskt stort tack till butikscheferna och de anställda på ICA och Hemköp. Plus att min styrelse i Pingstkyrkan hakade på idén direkt.

Finns det möjlighet att ge till något behjärtansvärt ändå?
– 
Det är vi som ger och välsignar andra, men om vill man ge finns det chansen att ge till vår missionsstation och skola i La Lima i det svårt drabbade Honduras. Detta redan prövade land fick under hösten ta emot två orkaner vilket fått förödande konsekvenser. Vilket framgår av bilder vi fått därifrån. Vill man så kan man swisha ett bidrag till Honduras.

Mattias avrundar med att hälsa alla läsare en God Jul och ”välkommen att hämta en godispåse”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *