Nyheter

Plockade skräp – blev bjudna på kondis

Nyheter Barnen på Tallbacka förskola upptäckte nya marker intill de tillfälliga förskolelokalerna. I torsdags fick de fika på kondis som tack för hjälpen.

Längtar till kondisbesöket  [1/23]

Regnet hängde i luften och liter mer kläder än tidigare veckor behövdes  [2/23]

Vägen dit var rolig  [3/23]

"Undra om nytt skräp har kommit till skogen"  [4/23]

15 barn från Tallbacka förskola stannar till "i skogen"  [5/23]

Här är en del skräp som har varit för stort för att bära med sig till förskolan  [6/23]

"Vi har hittat jättemycket"  [7/23]

Ett järnrör hittades  [8/23]

Kontrollen i skogen gjord, nu på väg mot centrum  [9/23]

På väg till kondiset  [10/23]

  [11/23]

Välkänd ingång  [12/23]

Fanns mycket att välja på  [13/23]

Men chokladbollarna lockade mest  [14/23]

  [15/23]

  [16/23]

Inne i stora rummet på konditoriet fanns reserverade bord till förskolans barn  [17/23]

  [18/23]

Mums!  [19/23]

Lyckliga barn  [20/23]

Festis var populärt  [21/23]

Det var gott med fika  [22/23]

Barnen fick välja vad de ville  [23/23]

Förskolan Tallbacka på norr i Skillingaryd har tillfälliga lokaler vid paviljonen intill Fågelforsskolan. Därmed blir det nya utomhusaktiviteter att utforska och strax intill ligger en liten skogsdunge. Där har barnen i två omgångar plockat skräp som fanns på tomten. När vi träffar barnen vid fruktstunden innan fikabesöket berättar barnen, som är mellan 3,5 och 6 år var de hittat. ”En stor flaska, plastbitar, snusdosor, avgasrör, papper, kartongbitar, glas, burkar, ”skelettdelar” och bajs som inte plockades ut utan fick vara kvar i skogsdungen.

– Vi tror det är rävbajs, men det kan också vara vargbajs, säger ett av barnen.

– När vi plockat skräpet har vi tagit med oss nästan allting hem, inte det som är tungt, sen har vi sorterat i soptunnan, berättar barnen.

– Brännbart i den gröna tunnan.

– Plast har vi lagt i den blåa soptunnan.

– Glaset har vi lämnat på återvinningen.

Förskollärarna berömde barnen att de hade hittat så mycket olika saker på en så liten yta. Företaget intill, Lankapaja, uppmärksammade skräpletandet och ville göra något för barnen. Det blev ett besök på kondiset.

– Man blir så glad när man ser att någon gör något värdefullt. Vi ville uppmärksamma miljötänket hos barnen så företaget bestämde att glass eller kondisbesök skulle det bjudas på. Det blev kondis, berättar Frida Larsson på Lankapaja.

Innan kondisbesöket gick barnen förbi skogen för att visa vad och var man hittat skräp. På Jonssons konditori var flera bord reserverade för nu skulle det bli fest för barnen. Festis, bulle och chokladboll fanns på var barns tallrik och besöket på kondiset var mycket uppskattat. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Plockade skräp – blev bjudna på kondis

Mycket positivt att barnen redan från tidig ålder får in ett miljötänk som de förhoppningsvis kan ta med sig in i vuxen ålder. En motsvarande städdag borde genomföras på Fenix där eleverna får städa upp efter sig. Det ser för bedrövligt ut runt skolan med fimpar och annat skräp överallt. Eftersom många på skolan har invandrarbakgrund kanske det skulle vara lämpligt att ge dessa kunskaper om hur man förhåller sig till natur och miljö. Ett första steg vore att upplysa om hur man använder papperskorgar. Det kan ju inte vara meningen att
kommunens personal skall städa upp efter eleverna. Vad säger skolledningen om detta ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *