Nyheter

Politiker besökte mobil förskola

Nyheter Under förra veckans sammanträde i barn- och utbildningsnämnden fick politikerna kika in i den mobila förskola som fanns på plats intill Slätten i Skillingaryd. – Det är en flexibel lösning för våra förskolebarn, säger ordförande Marijo Corkovic (S)

Foto från youtubefilm gjord av Solberga förskolor

I den mobila förskola, eller bussen, som besökte Skillingaryd under förra veckan finns plats för 20 barn och tre pedagoger. Förvaltningschef Per-Erik Lorentzon berättar; 

– Vi har egentligen tänkt på det här en längre tid. Mobil förskola ger ett enormt mervärde. Man kan säga att det är en uteförskola och man kan besöka olika miljöer. Vi tycker det vore kul att barnen kan ta sig till ställen som är intressanta. Det är en flexibel lösning på en förskoleavdelning. Vi ser att vi har få barn tidigt på morgonen och topp mellan 9–15 då det fyller på med mycket barn. Mobil förskola kan vara ett komplement att ta med sig en avdelning, under denna tid, för att utforska omvärlden och det här kan vara ett kul komplement, tänker vi. Nämnden vill ha en utredningen gällande detta och vi på förvaltningen kommer att leverera densamma i september månad, säger Per-Erik Lorentzon. 

Carl Johansson (M), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden;
– Det här är nytt och spännande. Kan det fungera i vår kommun? Just nu finns mobila förskolor i Osby, Skellefteå, Enköping, Malmö och Jönköping bland annat. På bussens tak finns solceller som laddar batteriet för att hålla igång tork- och kylskåp bland annat. 

Marijo Corkovic (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är också positiv efter förra veckans studiebesök:
– Mobil förskola verkar vara ett bra förslag, så vi uppdrar till förvaltningen att återkomma med mer information framåt hösten. 

Foto från Enköpings kommuns hemsida

På Enköpings kommun sida finns information om mobil förskola där det bland annat anges:

Förskolebussar är ett pedagogiskt utomhuskoncept som uppskattas mycket av barn, pedagoger och föräldrar. Kraftens mobila avdelning har funnits sedan 2013 och idén är därför väl beprövad i Enköping. Under år 2019 och 2020 köptes nya bussar in och vi har ni totalt sex mobila förskoleavdelningar i Enköping. Vi ser en trend över hela Sverige där många andra kommuner också har bussar för förskolebarn.

I Enköping är förskolebussarna till för äldre förskolebarn (4-5-årsåldern). Det finns plats för 22 barn i våra nya bussar. De barn som går på bussen har den som sin avdelning. Det är alltså inte en ”utflyktsbuss” som hela förskolan turas om att använda, utan avdelning bara för de barn som går på bussen. Varje buss utgår från en viss förskola där föräldrar lämnar och hämtar.

På morgonen kör bussen maximalt en halvtimme enkel resväg till den plats där dagens förskoleverksamhet ska bedrivas. Det kan vara en strand, en lekpark, ett bibliotek, ett museum eller någonstans i skogen. Barnen får den undervisning som de ska få enligt förskolans läroplan. På eftermiddagen åker bussen tillbaka till den förskola där den hör hemma.

Barnen sitter säkert i bilbarnstolar och pedagogerna som kör är barnskötare som har specialutbildning för att köra just förskolebuss. Det finns många regler för barnen även då de har stigit av bussen. Beroende på vilken miljö man har parkerat i för dagen, råder olika regler. Om man befinner sig i skogen handlar det till exempel om att inte gå utom synhåll utan en vuxen. Erfarenheten visar att barnen respekterar de ”osynliga staket” som gäller. Reglerna lärs in genom introduktion och man börjar med att öva barnen på enklare platser för att stegvis göra mer avancerade utflykter.

Under dagen äter barnen riktig, lagad mat som tas med och hanteras på rätt sätt i specialutrymmen ombord. Det finns plats i bussen för inomhusverksamhet om det skulle vara aktuellt. Det finns även toalett, torkskåp och förvaringsutrymmen i bussen. Bussen är utrustad med pedagogiskt material som används i undervisningen.

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *