Nyheter

Politikerna använde vetot: Nej till vindkraftsändring

Nyheter En enhällig kommunstyrelse beslutade att inte tillstyrka ändringsansökan gällande vindkraftsparken i Boarp vid onsdagens sammanträde. Kommunala vetot användes och politikerna berättar mer; "jag har svängt i frågan"

Arkivfoto

Tidigare ansökan gällande vindkraftspark vann laga kraft och sedan dess har bolaget inte startat själva byggnationen. Länsstyrelsen i Östergötland fick under förra året in en ändringsansökan från vindkraftsbolaget Eolus.

Ändringen som önskades var bland annat en ändring av vägsträckan till och från vindkraftverken, större kranplatser än vad som tidigare angivits och ändra plats för platskontoret i området. Miljöprövningsdelegationen i Östergötland har skickat en förfrågan om beslutet till kommunen om tillstyrkan eller om kommunen vill använda sitt så kallade veto i frågan. 

I december sammanträdde kommunstyrelsens arbetsutskott och då valde politikerna att överlämna frågan till hela kommunstyrelsen. 

Under onsdagen var det dags för sammanträdet och ett enhälligt beslut togs. Kommunen använder sitt veto och tillstyrker inte ändringsansökan. 

– Vi har resonerat i kommunstyrelsen och det fanns egentligen bara ett yrkande från Thomas Axelsson (KD) gällande avslag på ändringsansökan. Jag är inte tondöv och för min egen del har det svängt här på slutet och jag ställer mig bakom att vi avstyrker ändringsansökan. Jag har påverkats av vad som sägs i mitt parti och bland övriga. Vi är 13 ledamöter i kommunstyrelsen och samtliga sa nej till ändringsansökan under onsdagen, säger Gert Jonsson (M), ordförande i kommunstyrelsen under morgonens pressträff. 

Thomas Axelsson (KD):
– Jag är jätteglad att vi kom fram till det här beslutet. Ändringen skulle få en stor påverkan på miljön och den strider mot vindbruksplanen vi har tagit fram. Det gamla tillståndet gäller således, men det blir svårt att anlägga en park när det inte finns någon väg att använda.

Kenth Williamsson (S):
– Vi tycker det är viktigt att vi följer vindbruksplanen och att vi använder den som underlag när vi tar beslut. Anledningen att vi i S inte tog beslut i frågan under arbetsutskottets sammanträde var att samrådshandlingarna inte fanns med under mötet. 

Den tidigare ansökan, gäller således tills vidare med bland annat mindre verk och ingen godkänd väg in till vindparksområdet i Boarp. 

Taggar

Dela


24 reaktioner på Politikerna använde vetot: Nej till vindkraftsändring

Tommy har fått saker och ting om bakfoten. Draken och Viggen har aldrig varit kärnvapenbestyckade. Viggen har dessutom utgått ur flygvapnet sedan 10 år tillbaka. Huruvida Jas är ett bättre plan än F 35 kan nog ingen svara på. Möjligtvis den nya varianten av Jas som har beteckningen Jas E. Beväpningen på Jas kan vara bättre eftersom Jas har den nya roboten Meteor som slår ut ryska plan på 10 mils avstånd.

Hade varit intressant att få ta del av alla andra vindkraftverksprojekt i vår kommun. Som det är nu får bara markägaren reda på det då det är de som blir tillfrågade, inte de som bor i ett hus på landet utan egen skog. Det hade varit mer demokratiskt att låta alla få reda på i tid vad som är på gång innan det är försent

Stolt över att våra politiker kan släppa prestigen och lyssna på folket och våga tänka om, bra för vår kommun långsiktigt och av diverse miljöskäl.
Jag unnar också de som skulle få behöva stå ut med dessa verk för de som valt att bosätta sig ute ”i skogen” av olika anledningar och förstår er oro.

Vi ska ha pålitligt elproduktion och en genomtänkt statlig för en långsiktigt hållbar kommun som folk kan förankra sig med.
Synpunkter utifrån är något att fortsätta att sträva efter.

Vindkraften är som sabotage, utländska ägare som våldför sig på svensk natur. Konstigt att de inte är intresserade av sina egna hemländer, Tyskland och främst Kina. I Sverige kör tyska EON och Fortum som är finska staten sitt lopp, men det vore på sin plats att Vattenfall blev helstatligt och tog kontrollen över energin som sig bör för en statlig enhet. Då Sverige har den mest samlade urantillgången i världen, så kan vi inte misslyckas att få billig hållbar energi. Uranet som finns kunde generera gruvjobb för oss IF Metallare och det kunde exporteras till alla länder som nu kommer att bygga kärnkraftverk för endast energi. Ska man bygga kärnkraft så ska staten hålla i taktpinnen och inga privata för att hålla en stabil billig penning för energin. Att sedan Sverige alltid har haft kärnvapenbestyckade Drakenplan emot Ryssland är ju inte nytt och att alla Viggen var och är kärnvapenbestyckade än i dag. Jas är en ryssdödare och det vet de, då det slår ut Finlands val av flygvapen som är USA s F-35 längre hållbarhet men Jas är som en bull terrier som vinner alla slag och slår alla rysslands plan. Sug på den Putin.

Vi i Sverigedemokraterna. Har hela tiden varit mot dessa verk. Och vi röstade för avslag som vi lovat boende

Jan-Erik Aronsson

Det är med stor glädje och framtidstro jag läser detta. Tänk att vi har politiker som kan tänka om och göra rätt! Tänk att det finns politiker som ser varje invånare i vår kommun. Det är något att skylta med utmed E4:an! Stort grattis till er alla boende i detta område. Nu hoppas jag att inget vindkraftverk sätts upp närmare än 8 km från någon bostad i vår kommun, nu när vi vet att forskning vid KTH visar på att det påverkar privatekonomin för de människorna mycket negativt!

Äntligen har våra politiker insett vad en etablering av vindkraft i skogslandskapet innebär för människor och djur. Skönt att ni har tagit intryck av den stora opinionen i kommunen mot vindkraft. Nu förutsätter jag att vindbruksplanen bygger på lägre verk och inte dessa monsterverk. Det innebär att den kan förpassas till historien och papperskorgen.
Självfallet behövs ingen ny då det inte finns någon plats för vindkraftsparker i vår kommun med sin fantastiska natur. Sätt upp neonskyltar vid infarterna till kommunen med budskapet ”Vi är en vindkraftsfri kommun”. Vi skulle därmed bli en av många kommuner som kan titulera sig som en miljökommun. Tänk vad det skulle göra för inflyttning och turism.

Mycket bra beslut!
Den verkliga industrialiseringen av skog och mark är den som vindkraftsbolagen sysslar med, inte den på senare tid så utskällda skogsnäringen. Vår fina svenska skog brukas på ett föredömligt sätt för hållbara ändamål. Men det vill inte miljöextremisterna inse, de silar mygg och sväljer kameler.
Nej till vindkraft. Ja till kärnkraft.

Uppmanar kommunen till att gärna upprätta folkomröstningar i stora frågor, folk som är engagerade har oftast tänkt igenom många vändor och vi får ett folkligt styre i större utsträckning.
Det är inte bra att invånarna nästan blir överkörda av ett par stycken som tycker annorlunda i frågan, man är folkvald av just kommuninvånarna.

Mycket bra beslut för våra vackra skogar, för den demokratiska processen och folkets röst.
Detta vore en förlust om det iscensatts då elen skulle säljas till andra länder som betalar bäst och vi hade fått stå ut med buller och stora fula vindkraftverk på svensk mark.
Jag är i grunden för kärnkraftverk, fossilfritt och kan garantera el oavsett väder, något som alltid fungerar och garantera el och många med mig.
Om samhället ska elektrificeras behövs mer el och pålitlig el. För konkurrenskraft är det bättre att äga marknaden än att köpa in den dyrt utifrån, för att företag ska kunna etableras i Sverige, för att vi privata ska kunna ha garanterad försörjning!
All glasfiber som inte går att återanvända i propellrarna i vindkraftverk och som inte generar något när det inte blåser är inte det vi behöver.
Det är ett komplement som ska vara på platser som folk inte är i närheten av eller har ont av.

Inger
Den el som dessa vindkraftverk skulle producera är redan såld till utlandet! Sverige får inte ta del av den.
Samt att elen är dyr när det är kallt och när det är kall så blåser det inte.

Inger, de lär inte bli högre heller på grund av just detta avslag, så du kan vara lugn. Tycker att politikerna tog det rätta beslutet för miljöns skull.

Jag är så lättad över det här beslutet! Tack till er alla som har lyssnat in oss medborgare och alla argument mot den här verksamheten som hade fått enorma konsekvenser för naturen och oss boende. Tack snälla igen till er politiker som läst på och informerat era kollegor!
Det är inte över än! Men för första gången på flera år så kanske vi kan slappna av lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *