Nyheter

Politikerna fick skogsredovisning

Nyheter Vid gårdagens arbetsutskott i kommunstyrelsens lämnade den tekniska chefen Magnus Ljunggren information om kommunens skog

Arkivfoto

Det var strategisk information som lämnades till våra styrande politiker efter en fråga som var ställd från budgetberedningen angående kommunens skogsbruk.

– Vår tekniska chef Magnus Ljunggren redogjorde för våra skogar och vi har nog ett totalt skogsinnehav på över 600 hektar. Vi har ”vanlig skog” det vi kallar produktionsskog och sedan har vi skog som ligger tätortsnära. Den här frågan kommer fram när vi gör nya översiktsplanen och vi behöver sammanfatta våra skogar. Det finns, såklart, synpunkter på hur väl vi sköter skogen, men vi ska vara lika noggrann som alla andra, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Det är viktigt att den produktiva skogen sköts på rätt sätt, flikar Kenth Williamsson (S) in.

– Vi kan använda skogen som byteshandel också, när vi förvärvade mark på Båramo där det växte tall och var mo gjorde vi utbyte mot skog i Kyllåstrakten. Vi behöver även skog som är tätortsnära och behövs till strategiska köp, äger vi marken har vi rådighet, avslutar Gert Jonsson (M).

Hans Göransson på tekniska kontoret berättar att kommunen äger mest tätortsnära skog och den totala omfattningen är 600 hektar.

– Det mesta vi äger ligger nära tätorten och vi har inte mycket produktionsskog kvar. När det gäller gröncertifieringen har vi 200 hektar. När vi exploaterar och utvidgar tätorten tar vi hänsyn till rekreationsvärde och den biologiska mångfalden, berättar Hans Göransson.

Fotnot; Att certifiera sitt skogsbruk är ett naturligt val för skogsägarna. Om man har en skogsbruksplan som man följer är steget inte långt till att bli certifierad. Certifieringen är ett sätt att få ett oberoende och opartiskt erkännande skogsverksamhet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *