Nyheter

Politikerna tar ställning till ändrad ansökan senare

Nyheter Kommunstyrelsens arbetsutskott var oenigt i frågan gällande den ändringsansökan i östra delen av kommunen som inkommit från vindbruksbolaget Eolus. 

Arkivfoto

Ett tjänsteförslag fanns i handlingarna där politikerna skulle tillstyrka ändringsansökan, men så blev inte fallet när arbetsutskottet skulle besluta i frågan. 

– Det har varit mycket diskussioner fram och tillbaka. Vi landade olyckligt då den här stora samrådshandlingen inte var med i våra handlingar från början. Vi måste, och ska, läsa in oss på det här. Vi ger därmed inget besked om vad vi står, mer än att vi är oenig och då går frågan vidare till kommunstyrelsen att besluta i ärendet när januari månads sammanträde är, berättar kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M). 

Thomas Axelsson (KD) har tidigare lyft att han önskar att kommunen använder sitt veto när det gäller ändringsansökan. 

– I arbetsutskottet var vi inte enade. S lade ned sin röst och jag har lagt yrkande att jag vill använda vetot, så kommunstyrelsen i sin helhet får ta beslutet. Jag hade tillgång till samrådshandlingarna då jag begärt ut dessa och kände mig mogen att ta beslutet att föreslå att vi ska använda vetot. Vi ska titta på mark- och vattenanvändningen, hållbarhet och miljökonsekvens. Den nya dragningen över ny mark, mycket större plats för verken som krävs gör att det här blir en väsentligt större skillnad än tidigare. Jag har tagit det här beslutet med mitt parti då det blir en så pass ökad påverkan på miljön. De som bor i området påverkas. Sammantaget görs att vi vill att kommunen ska utnyttja sitt veto och säga nej till ändringsansökan, menar Thomas Axelsson (KD). 

Kenth Williamsson (S) flikar in att ”vi tar inte ställning till det här just nu. Vi hade ingen chans att hinna läsa igenom hela samrådshandlingarna innan sammanträdet”.

En omröstning i ärendet gjordes hos arbetsutskottet där S avstod, KD yrkade avslag, C röstade för och M ska hantera ärendet och återkomma med beslut i kommande kommunstyrelse. 

Kommunstyrelsen beslutar om att godkänna eller avslå ändringsansökan den 12 januari. 

Taggar

Dela


7 reaktioner på Politikerna tar ställning till ändrad ansökan senare

Bolund och Miljöpartiet har fått som de vill. Vi har elkraftsbrist redan vid minus fem grader. Vi importerar smutsig kolkraft från Polen. Hur kommer det att bli när det blir 10–15 grader kallt längre fram i vinter?
Som vanligt står vindkraften stilla vilket den kommer att göra större delen av vintern. Varifrån skall vi då få elen ifrån? Tänk om vi hade haft de två kärnkraftsreaktorerna som lades ner i Ringhals i förtid. Politikerna skyller på att ryssarna drar åt gaskranarna vilket inget har att göra med elbristen i Sverige eftersom vi måste importera el. Vindkraften producerar som mest då den inte behövs det vill säga på sommaren. Då skall den i stället exporteras till Tyskland eftersom de har lagt ner sin kärnkraft och inte vill förstöra sin natur med vindkraftsparker. Då står svenska kommunpolitiker med mössan i hand – bland andra Vaggeryd och erbjuder mark till dessa monsterparker. Historien kommer att visa att de kommunpolitiker som säljer ut vår unika natur till dessa utländska investerare begick oförlåtliga fel. Det är dags för miljöpartister, centerpartister och vänsterpartister i kommunen att i gengäld till sina moderpartier på riksplanet visa sunt förnuft och stoppa alla vindkraftsplaner.

Just nu svarar vindkraften för 4,3 procent av vår produktion, Karlshamnsverket eldar olja och vi importerar fulel.

Skönt att veta att att vi är förberedda för en grön omställning, eller…?

Nu är det kallt och vindkraftverken ger dåligt med ström. 4,25 kronor per kilowattimme i dag. Sjuka siffror, klarar industrin de priserna? Klarar de mindre lyckligt lottade att hålla igång värmen i sina bostäder? Men vad gör det, mer vindkraft löser säkert deras problem.

Bygg vindkraften utmed de stora trafiklederna som leder in till storstäderna. Där försvinner det störande ljudet i trafikbruset och samtidigt kan stadsborna njuta av den fossilfria energin som kommer från dessa monster som syns miltals. Nu när ryssarna stryper gasen till Europa vill tyskarna ersätta gasen med el som kommer från den svenska landsbygden. Det behöver inte byggas ett enda vindkraftverk eftersom vi har ett jätteöverskott av el som skall stanna i Sverige. Då pressas priserna ner och vi blir självförsörjande. För varje verk som byggs stiger priserna eftersom elen skall ut i Europa samtidigt som vi får konkurrera med elpriset på den europeiska marknaden. Hur kan politikerna i vår kommun inte använda sitt veto och stoppa denna galenskap? Nu är det dags att Centern visar att de är ett landsbygdsparti och ställer sig på lokalbefolkningens sida. Varför kan inte förnuftet segra för en gångs skull? Tyvärr beror politikernas ställningstagande i hög grad på okunskap.

Centern är nya miljöpartiet. Stadsfolk som ska bestämma hur landsbygden ska industrialiseras. Grön stad i bekostnad av förstörd landsbygd borde vara deras nya slogan.
Kolla hur bland annat kinesiska gruvorna ser ut för att få fram metaller åt magneterna till vindkraftsgeneratorerna. Annan intressant fakta är att de funderar på att börja dammsuga havsbotten för att få fram metaller till våran gröna energi. Människan är allt bra destruktiv.

Intressant att ”landsbygdspartiet” Centern röstar för. Ska bli intressant när frågan kommer upp i kommunstyrelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *