Nyheter

Politisk oenighet om gångstråk på Södra Park

Nyheter Medborgarförslaget om att anlägga ett gångstråk, som är avskilt från personbilstrafiken, fanns uppe hos kommunstyrelsens arbetsutskott senaste sammanträde. 

Arkivbild: David Alin

Lars-Olof Hindersson (SD) lämnade för ett år sedan in en motion gällande ett gångstråk på Södra Park i Vaggeryd. ”Förslagsvis så delas vägen av med ett gångstråk på ena sidan vägen med hjälp av barriärelement. Sträckan bör vara från den ny avsmalningen vid Götarps Hage bort till Åviksstigen, vilket medför en naturlig anslutning till befintliga cykelvägar”, skrev motionären.

Tekniska nämnden ställer sig positiva till förslaget, när de fick motionen på remiss, och åtgärden finns med i gång- och cykelvägsplanen under prioritet två, Vaggeryds tätort. ”Utbyggnad sker utifrån beslutad plan och tillgängliga medel”, står angivet i tekniska nämndens protokoll. 

Hos arbetsutskottet i kommunstyrelsen var det dock delade meningar gällande motionen. 

Gert Jonsson (M), ordförande i kommunstyrelsen;
– Jag yrkade bifall. 

Thomas Axelsson (KD);
– Jag avslog motionen tillsammans med Ulf Abrahamsson (C). Jag kan området minst sagt och den här frågan har varit uppe många gånger. Varken jag eller Ulf tyckte att man skulle göra gångstråk utmed hela vägen, men parallella sträckor kan vara möjligt. Jag tycker att vi tog ett för snabbt beslut. Jag ville ha återremiss. Vi är inte emot en gång- och cykelväg men inte mot det här förslaget som ligger nu. 

Gert Jonsson (M);
– Vi lämnar över detta med varm hand till tekniska nämnden och jag går på tekniskas förslag. 

Kenth Williamsson (S);
– Det framkom tydligt att denna gång- och cykelväg fanns med i planen för utbyggnader av cykelvägar. Då blir det konstigt att avslå detta. Frågan är om vi skulle bifalla eller inte? Vi yrkade bifall och det här blir jättebra.

Tekniska nämndens motivering ska framgå i beslutstexten att utbyggnaden sker utifrån beslutad plan och tillgängliga medel. 

Taggar

Dela


3 reaktioner på Politisk oenighet om gångstråk på Södra Park

Oavsett om man ger en helt ny väg och lyser upp den så kommer många fotgängare och cyklister att använda bilvägar bara för att de tycker antingen det är ”säkrare”, vägen är bättre underhållen eller för att det går snabbare

Så till alla som vill ha något om vägen så börja använda de vägar som är till för er först

Finessen med systemet med cylelvägarna på Södra Park är ju att de går inne i området och man kan ta sig säkert till alla delar av området via dem. Södra parkvägen fungerar som en liten ringled för biltrafiken

Varför? Det finns en cykel- och gångbana utmed Södra park vägen Från Bergstigen via Fågelåsvägen
Vem går där? Det är stora vägen som gäller både som motionär och promenader. Så tänk efter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *