Nyheter

Pollenallergi eller convid-19?

Nyheter Våren är tidig och pollensäsongen är här. Hur vet man att det är allergi eller om man blivit smittad med coronavirus? Läs pressmeddelandet från regionen här

Arkivfoto

– Både hösnuva och infektion som till exempel covid-19 kan börja med liknande symptom, berättar Lotta Larsdotter, direktör för vårdcentralerna Bra Liv.
Ögonsymptom som rinnande, kliande och röda ögon får många på våren. Många får också rinnsnuva och nästäppa. Det kan klia i näsan och du kan  nysa många gånger efter varandra. Man kan också få luftvägsbesvär. Det kan bli pip i luftvägarna och hosta och du som har astma kan behöva mer av inhalationsmedicinen.

– Även en infektion kan börja med rinnsnuva men redan efter någon dag så tjocknar snuvan, du får ont i halsen, du kan få feber, värk i kroppen och hosta. De flesta av oss som får covid-19 kommer att få det ganska lindrigt. Det kanske inte blir så mycket feber och hosta utan det kommer att likna de luftvägsymptom som kommer vid en vanlig enkel infektion, och då ska vi hålla oss hemma och se till att bli friska innan vi går tillbaka till jobbet. Misstänker du däremot allergi, testa receptfria läkemedel, håll dig hemma någon dag och blir du då besvärsfri så kan du gå till jobbet för då rör det sig antagligen om allergi och inte om covid-19.

Pollenfällan, som kontrolleras några gånger i veckan, finns på ett av sjukhusets tak.

– Just nu är det låga halter av alm-, sälg- och videpollen, säger Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på laboratoriemedicin på Länssjukhuset Ryhov.

– Titta på pollenkollen, säger Lotta Larsdotter. Behandla dig tidigt, stanna inne om det är mycket pollen någon dag. I övrigt är det bra att vara ute mycket nu i coronatider.

Källa; Pressmeddelande från Region Jönköpings län

Taggar

Dela


2 reaktioner på Pollenallergi eller convid-19?

Pollenallergiker – jag vet precis hur du känner! Folk tror att allting är coronavirus nuförtiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *