Nyheter

Ungdomar från Vaggeryd var på scoutläger

Nyheter Mellan 21 och 27 juli pågick scoutlägret Prisma i Mohed utanför Söderhamn.

  [1/4]

  [2/4]

  [3/4]

  [4/4]

Prisma var ett nationellt scoutläger med deltagare från hela Sverige, från kåren Gällivare-Malmberget i norr till Lund i syd. Dessutom närvarade personer från Litauen och Kongo-Brazzaville. 28 deltagare kom från Equmenia vaggeryd.

Lägret arrangerades av Equmenia som är Equmeniakyrkans barn- och ungdomsorganisation. Sammanlagt närvarade runt 3 000 personer, både scouter, ledare och funktionärer. Senast Equmenia arrangerade ett nationellt scoutläger var Trampolin 2013.

På lägret sov scouterna i tält, lagade mat över öppen eld och byggde sina egna kök med slanor och sisalgarn. Under dagarna fanns flera olika program och aktiviteter. Scouterna fick bland annat göra hantverk med glasprismor, lära sig om equmenias arbete internationellt, samtala om frågor som är aktuella för ungdomar idag samt bygga olika saker av slanor. På eftermiddagarna kunde scouterna välja mellan olika spontanaktiviteter, klättra på klättervägg, bada i sjön (vilket var väldigt nödvändigt då temperaturen låg runt 30 grader), fika på något av lägrets caféer och gå på andakt eller gudstjänst. Under tre av kvällarna anordnades ett stort lägerbål med show på den stora scenen mitt på lägerområdet, bland annat bjöds scouterna på uruppförandet av en scoutmusikal.

Ett tema för lägret var att få scouterna att påverka och göra avtryck i sin omgivning. Detta märktes bland annat på onsdagen när det var en hjältedag där de äldre scouterna fick åka in till Söderhamn för lägrets spårning. De yngre scouterna fick gå i skogen. Under spårningen fick scouterna gå runt i patruller mellan stationer och utföra olika uppgifter på temat.

Även hållbarhet var ett återkommande tema, vilket märktes bland annat i lägrets butik och matutlämning. I butiken såldes second hand-tröjor med ett unikt Prismatryck som tryckts på plats i butiken. Till matutlämningen hade scouterna med sig tomma lådor och kassar för att hämta mat i lösvikt i precis så stor mängd som gick åt.

Många av deltagarna reste till och från lägret med tåg. Till lägret åkte två museitåg, ett från Hässleholm och ett från Göteborg, genom Sverige och hämtade upp scouter i olika städer. De släpptes av på en tillfällig tågstation vid Marmaverken mitt ute i skogen på gångavstånd från lägerplatsen.

Scouterna i Vaggeryd var väldigt nöjda med lägret när de kom hem och ser fram emot att åka på läger igen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *