Nyheter

Pristagarna hyllades vid fullmäktiges avslutning

Nyheter Under måndagskvällen var det stor prisceremoni i Fenix 2 för kommunens pristagare när tillgänglighetspriset, kulturpriset, miljö- och hållbarhetspriset, arkitekt- och byggnadsvårdspriset och förtjänsttecken delades ut högtidligt...

  [1/20]

  [2/20]

  [3/20]

  [4/20]

  [5/20]

  [6/20]

  [7/20]

  [8/20]

  [9/20]

  [10/20]

  [11/20]

  [12/20]

  [13/20]

  [14/20]

  [15/20]

  [16/20]

  [17/20]

  [18/20]

  [19/20]

  [20/20]

Miljö- och hållbarhetspriset tilldelades Equmenia i Vaggeryd. 

Equmenia Vaggeryd bedriver ett målmedvetet miljöarbete enligt en miljöpolicy med fokus på återvinning, återbruk och klimatsmart kost i verksamheten. Equmenia Vaggeryd är ett föredöme när det gäller hur ungas engagemang i miljö- och hållbarhetsfrågan kan tas tillvara och tillämpas praktiskt.

Initiativet bidrar till att uppnå miljökvalitetsmålet ”En god bebyggd miljö” samt till att öka kunskapen om miljö- och hållbarhetsfrågor i samhället.

– Vi är duktiga på att prata miljö, vår plats i miljön och i den värld vi lever vi i. Vi har insamlingsplatser på många olika ställen i vår kommun. Man kan också komma till Equmenia och lämna sina pantburkar. Vi har fått in 130 000 kronor på detta och det gör att vi kan subventionera våra lägeravgifter för scouterna. Vi arrangerar också torparliv och skidläger. Vi är väldigt stolta över att tilldelats priset, berättar man från Equmenia. 

Svenarums hembygdsförening tilldelades kulturpriset. 

Vaggeryds kommuns kulturpris målsättning är ”att stimulera konstnärligt skapande och att förmedla detta skapande till en bred allmänhet. Priset skall därvid vara ett stöd och en uppmuntran för förtjänstfull verksamhet inom skilda konstnärliga områden.”

Årets pristagare har bidragit till att skapa mötesplatser med en bred repertoar som erbjuds alla oavsett ålder, en plats där kulturarv möter nutid.

Föreningen har under sina 87 år bidragit till att ta vara på och väva in den lokala historian i skrift genom att dokumentera de företag och verksamheter som gett liv till kulturen och livet i bygden. Genom byavandringar och guidningar har föreningen gett den nuvarande generationen förståelse för hur nutiden har formats av dåtidens vardag, rutiner och kultur i vår lokala omgivning.

Engagemanget och närvaron av de ideella krafter som verkat och verkar i föreningen har sträckts över generationsgränserna och bjudit på traditionella firanden som valborgsmässoafton, nationaldagar, hemvändardagar till vardagssöndagar med fika och gemenskap för boende i bygden, i Vaggeryds kommun och för resande från andra platser utanför våra hagar och gårdar. Svenarums hembygdsgårdsmiljö och kulturminne har bidragit till många fina upplevelser och minnen som skapar en känsla av tillhörighet.

På scenen tog hembygdsföreningens ordförande Roger Andersson emot priset: 

– Jag visste inte vad jag skulle säga när jag fick reda på att vi tilldelades kulturpriset. Alla borde få uppleva hembygdsföreningens arbete med all dokumentation som finns. 

Kulturpriset tilldelades Tuula Ingner. 

Vaggeryds kommuns kulturpris målsättning är ”att stimulera konstnärligt skapande och att förmedla detta skapande till en bred allmänhet. Priset skall därvid vara ett stöd och en uppmuntran för förtjänstfull verksamhet inom skilda konstnärliga områden.”

Årets kulturpristagare har genom sitt långa engagemang i att synliggöra konsten och kulturen för allmänheten anammat begreppet att kulturen kan definieras på individnivå. Där strävan att visa att kultur och konst är en viktig del av livet och samhället inte gått obemärkt förbi.

Tuulas bidrag till kulturen och konsten handlar om att vara en röst och förespråkare för dem som är verksamma och tillägnar sitt liv åt konstnärskapet genom att öppna dörren för betraktaren att kliva in och ta del av konsten som en spännande värld av upplevelser och dialog.

Att vara en röst för konsten och kulturen handlar även om att inspirera och utveckla ett intresse för konstnärskapet hos barn och unga.

Tuula Ingner – du är årets kulturpristagare för att du visat oss att kulturen och konsten är för mig, dig och för alla.

– Kultur enar folk. Vi hade tyckt det var tråkigare här i kväll om det inte fanns musik. Vi har så otroligt mycket kultur i vår kommun, keramiker, målare, dansare, sångare, fotografer… Sätt inte ert ljus under skeppan, fram med er. Det bästa vi har är en vår duktiga kulturskola. Den ska växa och bli större. Jag blev väldigt glad och överraskad över kulturpriset. Tack till konstutskottet, berättar Tuula Ingner. 

Kulturpriset tilldelas Lennart ”Charlie” Karlsson.

Vaggeryds kommuns kulturpris målsättning är ”att stimulera konstnärligt skapande och att förmedla detta skapande till en bred allmänhet. Priset skall därvid vara ett stöd och en uppmuntran för förtjänstfull verksamhet inom skilda konstnärliga områden.”

Årets kulturpristagare är en kulturbärare som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att bevara minnesbilder av kommunens invånare, platser och händelser.

Genom återkommande minnesvandringar på gator och torg har Lennart ”Charlie” bjudit in till att hålla vardagshistorian levande över generationsgränser. Personer som bidragit till samhällets utveckling synliggörs genom personliga berättelser på ett både fängslande och underhållande sätt.

Lennart ”Charlie” Karlsson – du är årets kulturpristagare för att genom ideellt engagemang bevarat ett kulturarv som bidrar till förståelse för hur Vaggeryds kommun byggts upp och utvecklats.

– Utan historia har man ingen framtid. Kultur i natur startade jag och vi har inte missat en stig i kommunen. Jag förmedlar på Facebook att ”imorgon träffas vi där”. Första gången var vi fem personer och någon gång har vi varit 38 personer. Vi har vandrat runt jorden, flera gånger. Tillsammans, berättar Lennart ”Charlie” Karlsson vid måndagskvällens prisceremoni. 

Tillgänglighetspriset tilldelades Kim Andersson.

Med djup insikt, hängivenhet, och ett starkt engagemang för att förbättra tillgängligheten i Vaggeryds kommun, har Kim Andersson som fritidspolitiker arbetat för ett samhälle där personer med funktionsnedsättning inte hindras i att vara delaktiga i samhället.

Genom föreläsningar och böcker delar Kim med sig av sina erfarenheter av att leva med funktionsnedsättningar, detta inspirerar många till att inse vad som är möjligt.

Kims engagemang som idrottsledare är ett kvitto på vad som just är möjligt när samhället har ett inkluderande synsätt, och ser varje individs möjligheter.

Kim Andersson är Vaggeryds kommuns mottagare av Tillgänglighetspriset 2023, och hans insatser präglas mot målet – ett mer jämlikt och inkluderande samhälle för alla.”

Fotnot: Kim kunde inte närvara själv under kvällens ceremoni men de varma applåderna hördes garanterat hem till Kim och Gert Jonsson (M) som var prisutdelare lovade att förmedla blomma, diplom och pris.

Arkitektur- och byggnadsvårdspriset tilldelades Starkeryd 1:42

Med känsla och stor respekt för byggnadens ursprungliga detaljer och egenskaper har den gamla ladan omvandlats till välplanerade och trevliga bostadslägenheter. Även en samlingslokal på byggnadens övervåning har renoverats med bibehållna ursprungliga träkonstruktionsdetaljer, där grannar och boende i området med stolthet kan samlas i en trevlig miljö. 

Nyskapandet av ett gammalt hus upplevs tydligt samtidigt som kulturmiljön bevarats och integrerats med inslag av nutida inredningsdesign. Atmosfären andas landsbygd med uttrycksfull materialhantering och hantverksmässiga detaljer. Byggnaden är skickligt anpassad till sitt nya användningsområde med återbruk av befintliga material i en smakfull inredning.

Arkitektur- och byggnadsvårdspriset tilldelades Hakarps Equipment. 

Hakarps Equipment utmärker sig med en rik yttre form som lockar och väcker nyfikenhet. En elegant byggnad med en tydlig kontrast mellan den traditionella slutna verkstadsdelen och mycket generösa öppna glasfasader på utställningsdelen mot vältrafikerade väg E4. 

Den konsekventa utformningen, visar en stark egen identitet. Med inspiration av tallarnas färg, fångar denna vackra gestalt blickar från förbipasserande mellan Jönköping och Värnamo. Hakarps Equipment har åstadkommit ett gott föredöme för verksamhetsbyggnadskultur med estetisk och materialmässig hög nivå.

Kommunens förtjänsttecken delades ut och det var:

Politiker som varit verksam i 20 år; Ewa Magnusson (L).

Anställda i 25 år:
Magnus Ohlsson, badmästare
Anna Fritz, rektor
Therese Dresselberg Andersson, sjuksköterska
Peter Tominc, köks- och måltid
Peter Frisk, gatu- och park
Teresia Schelin, barnskötare
Anne-Marie Andersson, barnskötare
Viveca Åberg, förskollärare
Linda Sandberg, förskollärare
Sara Rydberg, lärare
Evalotta Storck, vård- och omsorg
Linda Löfdahl, vård- och omsorg
Ann Lindblad, vård- och omsorg
Sofia Andersson, vård- och omsorg
Ann-Louise Anehammar, vård- och omsorg

Text och bild: Martina Ojala och Sara Mejving

Taggar

Dela


1 reaktion på Pristagarna hyllades vid fullmäktiges avslutning

Grattis till alla. Men en liten undran, varför får man som politiker tjänsteförtecken efter 20 år och vanliga anställda efter 25 år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *