Nyheter

PRO reste till Värmland

Nyheter Tidig morgon avreste en grupp pigga pensionärer från Vaggeryd och Skillingaryd för att utforska en del av Värmland.

Alla är samlade inför resan till Värmland  [1/21]

På vägen blev det en bussfika  [2/21]

I Kristinehamn besöktes Piccasso-statyn  [3/21]

Besök på Lerinmuseet  [4/21]

Underbara bilder  [5/21]

Junior var på plats  [6/21]

Mer bilder  [7/21]

Dags för middag  [8/21]

Här bodde Gustav Fröding  [9/21]

En mycket duktig guide berättade om hans liv  [10/21]

Zenita berättade om verksamheten i Klässbols väverier  [11/21]

Fina dukar i vävstolen  [12/21]

Guidning inför besöket på Mårbacka  [13/21]

Här bodde Selma Lagerlöv  [14/21]

Kerstin berättar om sin verksamhet i Dals-Rostock  [15/21]

Så här trillade man piller  [16/21]

Här fanns mycket att se i trädgården  [17/21]

Eva berättar om akvedukten i Håverud  [18/21]

Ett fantastiskt bygge  [19/21]

Fem herrar ser på utsikten  [20/21]

En mycket duktig och trevlig chaufför, Christoffer  [21/21]

På resan fick vi bussfika som vår trevliga chaufför dukade upp vid bussen. Vid 12-tiden var vi i Kristinehamn för att se Picassostatyn. Världens största staty som Picasso tillägnat sin hustru Jacquline. Detta höga betongmonument tackade man nej till i Marseille och Nice, men genom Bengt Olsson med kontakter finns det nu att beskåda i Kristinehamn.

Vidare till Sandgrund i Karlstad för att besöka Lars Lerins målningar. En imponerande utställning med mycket konst av olika slag. Guidning ingick för att få lite struktur över hans verk. Till mångas glädje var det möjligt att ta en selfie tillsammans med Junior.

Hotell Clarion hade trerättersmeny till middag framåt kvällen.

Under fredagen blev det en tidig frukost och avresa till Alsters Herrgård med guidning. Sandra vår guide berättade och läste dikter om och med Gustaf Fröding. En upplevelse för många av oss.

Vidare till Klässbols Väveri. Zenita som berättade om anorna var den fjärde generationen som drev väveriet. Många vackra vävnader och även kläder av linne. Hit kommer ca 50.000 besökare per år. Imponerande väverier bland annat till kungafamiljen. Visst blev det en del inköp trots höga priser. Lunch på Kaffekvarnen som låg i anslutning till väveriet. Mätta och belåtna klev vi på bussen igen och åkte gnom ett mycket vackert Värmland med grönskande natur.

Mårbacka med Irene som guide gav oss en inblick i Selma Lagerlöfs värld. Vi var hänförda och fick även tillfälle att klappa gåsen Akka som stod i hallen. Efter visning och vandring i trädgården väntade Christofer vår chaufför med uppdukat fika vid bussen. Middagen på hotellet som smakade gott.

På lördagen åkte vi till Haverud. Guidning av Eva längs slussarna och Akvedukten. Vi hade tur, för en kanalbåt slussades och vi fick uppleva detta samt vandra på akvedukten i strålande solsken. Smakrik laxfilé till lunch från egna rökeriet.

Vidare färd till Dals Rostock och Kerstin Ljungqvist. En stor personlighet med intresse för medicinalväxter. Självlärd med ett brinnande intresse. Mycket att förtälja och möjlighet till inköp av växter mm. Visade också hur en riktig pillertrillare gjorde mediciner. Delaktig i uppbyggnaden av stationshuset i halv skala på orten. Fyllda av upplevelser och god gemenskap kom vi hem framåt kvällen.

Tack alla som följde med på vår resa och förgyllde några dagar i Värmland.

Gun Andersson och Stig Johansson som skrivit och fotograferat.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *