Nyheter

Prognosen: Vaggeryd kan förlora en månads snö i framtiden

Nyheter Inte sedan 2010 har hela landet upplevt en vit julaftonsmorgon. Med klimatförändringen minskar snöchanserna år för år. Enligt SMHI:s scenarier kan Vaggeryds kommun komma att förlora tre av fem snödagar till slutet av seklet, rapporterar Newsworthy.

Enligt SMHI:s scenarier kan Vaggeryds kommun komma att förlora tre av fem snödagar till slutet av seklet. Arkivbild: Sara Mejving

Blir det någon vit jul i år? Efter en varm, blåsig och bitvis regnig tredje adventshelg ser det visserligen ut att komma in kallare luft i slutet av veckan. Men vill man vara helt säker på snö på marken bör man fira julen i norra delen av landet. I alla fall om man får tro spelbolagen (den 17 december). Sundsvall och Östersund ser snösäkra ut. I Karlstad och Mora visar oddsen också goda chanser, medan det står och väger i östra Svealand. Längre söderut ser det ut att luta åt en snöfattig julhelg.

I fjol var det snötäckt i stort sett norr om Mälardalen. Där var det också klart och kallt väder, framför allt under julafton och början av juldagen. Under juldagen och annandagen spred sig molnen upp över landet tillsammans med ett snöfall, eller i Götaland och Svealand regn. Annars har det senaste dryga decenniet bjudit på varierande julväder. Senaste gången hela landet var vitt till jul var 2010, då var det till och med minst en decimeter snö vid samtliga väderstationer.

Sett till det senaste decenniet har man behövt ta sig norr om Stockholm för att ha 50 procents chans till en vit jul. För att vara helt säker på att få vakna till vita vyer har man behövt resa förbi både Hudiksvall, Sundsvall, och Sollefteå.

Vintrarna kommer att bli kortare

Klimatförändringar gör att vintrarna i Sverige kommer bli allt kortare. Dagarna med snö blir färre. Det här är någonting som klimatforskarna på SMHI analyserat.

Hur ser det ut i Vaggeryds kommun? Det är svårt att sätta en enskild siffra på hur många snödagar en kommun som Vaggeryd har en normal vinter då förhållandena varierar inom kommunen. Vi har räknat ut ett medelvärde för hela kommunen, vilket ger en fingervisning (läs mer i metoddelen). Under decennierna kring millennieskiftet har Vaggerydsborna kunnat räkna med omkring 50 snödagar per vinter (det vill säga ungefär sju veckor med snö).

Men framtidens vintrar och jular ser ut att bli rejält annorlunda. Enligt klimatscenarierna har Vaggeryds kommun mellan åtta och 20 snödagar en normal vinter i slutet av seklet, beroende på hur utsläppsutvecklingen blir. Omkring tre av fem snödagar riskerar med andra ord gå förlorade.

Även det mest optimistiska scenariot är en minskning med fyra veckor jämfört med i dag. Detta bygger på en värld där utsläppen börjar minska år 2040, något som kräver kraftfulla klimatåtgärder. Under det mer pessimistiska, som bygger på att utsläppen fortsatt ökar genom hela århundradet, försvinner över sex veckor med snö.

Modellerna kommer med mycket osäkerhet. Exakt antal snödagar i framtiden vet vi inte. Däremot ger de en bild av hur mycket klimatet kan komma att förändras.

Snölöshet flyttar norrut

I dag är det bara några platser i sydligaste Sverige som, i snitt, får färre än tio dagar med snö per vinter. I slutet av århundradet kommer den gränsen ha flyttats norrut och omfatta stora delar av Götaland. I värsta fall så långt som Gävle.

Norrland kommer förlora fler dagar med snö, men relativt sett är det de södra delarna av landet som tappar mest. I delar av Skåne förväntas minst 75 procent av alla dagar med snö försvinna.

Därmed minskar också chanserna att få se snö på julafton dramatiskt.

Taggar

Dela


1 reaktion på Prognosen: Vaggeryd kan förlora en månads snö i framtiden

Enligt Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgrens uttalande 2006 skulle inte Vasaloppet finns vid 100-årsjubileet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *