Nyheter

Prostvisitation i sångkör: ”Jag har guldpraktik”

Nyheter Under.veckan besöker kontraktsprosten Marianne Häggkvist från Gnosjö Skillingaryds församling för prostvisitation. Vi följde med när Marianne besökte ”Soul Children” som övade i församlingshemmets källare under tisdagseftermiddagen.

Tf kyrkoherde, notarie och kontraktsprost är med under Soul Children  [1/10]

Först skulle man blunda och räkna till tio högt, en siffra hos varje deltagare...  [2/10]

... det var inte helt lätt att känna av när man skulle ropa en siffra  [3/10]

  [4/10]

  [5/10]

Notarie Jakob Wikström från stiftet och Marianne Häggkvist som är kontraktsprosten som besöker Skillingaryds församling under veckan  [6/10]

Här fick man lägga sin mobil, och nycklar, under sångtimman  [7/10]

  [8/10]

  [9/10]

  [10/10]

I församlingshemmets källare finns utrymme för sång, samlingar och öppen förskola. Vi träffar musiker Rebecca Wendel och pedagog Jenny Lindenmo Linck som inväntar eftermiddagens sångelever. Duon berättar mer: 

– Soul Children är för alla mellan 11 och 15 år. Vi träffas en gång i veckan. Vi börjar oftast med någon aktivitet, därefter sjunger vi tillsammans och avslutar med en andakt. Träffarna görs teminsvis och vi är med på gudstjänster och sjunger. Konceptet kommer från Norge och är en organisation. Vi kommer att sjunga vid ”Spaghettig-gudstjänsten” och där kommer också ”Soul Kids” vara med, som från och med nästa vecka är en ny kör för de som är 6–10 år. Där, likt hos de större barnen, har vi tre grundstenar som är det sociala, det musikaliska och det andliga. 

Marina är först på plats under eftermiddagen och kommenterar: 

– Det bästa är att man samlas. Kul att göra något tillsammans. 

Vid dagens övning är inte bara tidningen på plats utan även Marianne Häggkvist, som prostvisiterar församlingen den här veckan. Marianne tillsammans med tillförordnad kyrkoherde Ingemar Persson och stiftets notarie Jakob Wikström på plats för att vara med under samlingen. 

Marianne berättade för sångeleverna vem hon är och att hon, som prost, får åka runt i kontraktet. 

Jakob Wikström: – Jag jobbar med biskopen. Skriver ner allt som Marianne upplever här under besöket. 

Innan övningen börjar så ställer sig alla upp och stolarna ställs åt sidan. Jenny Lindenmo Linck instruerar: 

– Nu ska vi räkna högt till tio, var och en säger en siffra, men säger vi samma börjar vi om. Vi börjar med öppna ögon först och sedan med slutna ögon.

Det blev många skratt hos sångeleverna och Marianne Häggkvist innan övningen var över. Vad kan vi lära oss av detta, frågar Jenny?

– Att man ska lära sig att lyssna in andra. 

Därefter började sångövningen med ”rest in arms”. 

Prostvisitatören Marianne Häggkvist summerar de två heldagarna i församlingen: 

– I går var jag med på Mötesplatsen, vilken fantastisk verksamhet, jag var med på diakonarbetet som församlingen har. Kan väl kort summera att det finns verkligen en närhet här i församlingen. Att se församlingens arbete är så spännande. I dag har jag träffat musiker, kyrkogårdspersonalen och syföreningen Ankaret. Nu är jag med i Soul Children. 

– Prostvisitation görs i vårt kontrakt Östbo/Västbo där vi har nio församlingar. Man brukar säga att en visitation från stiftet ska göras med en intervall på 6 till 9 år, så det blir i genomsnitt en församling om året. Jag kallar det guldpraktik. Det är verkligen fint att komma ut för att vara med i församlingarnas dagliga arbete. 

Fotnot: Soul Children, startades i Norge och i Sverige var det år 2014 som man anordnade prova-på-dagar. Året resulterade i 14 medlemskörer och Soul Children-rörelsen startade på riktigt i Sverige året därefter. Det har genom åren utvecklats till ett körkoncept som i dag är en körrörelse med cirka 140 lokala körer. Repertoaren är bred, allt från gospel, pop och soul där man strävar efter hög musikalisk nivå och har ofta koreografi som kopplas till sångerna. Childrenrörelsens huvudman i Norge är Acta – barn och unga. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *