Nyheter

Protester mot nya detaljplanen för Nestors

Protester mot nya detaljplanen för Nestors

Nyheter Trots protester från privatpersoner, brukare och djurägare samt Vaggeryds Ornitologiska förening går processen mot att det till slut blir ett nytt bostadsområde vid Nestors/Götarps Hage i Vaggeryd.

Man kan säga att protesterna mot att bebygga området tycks ha ändrat karaktär. I  förra vändan med omfattande namninsamling ville man framför allt förbjuda större bostadshus. Nu riktar man in sig på naturvärden som riskerar att förstöras och på att det är fel att bygga på åkermark.
Men projektet rullar vidare under hösten, sannolikt mot ett överklagade i ett senare läge. Därför lär det dröja innan Götars hage kan börja bebyggas.
Nu väntar efter försommarens samråd granskning under hösten:
– Vi beslöt att efter de ändringar som blir aktuella efter samrådet skicka ut förslaget på granskning, säger miljö- och byggnämndens ordförande Johnny Wackt (KD).

Här följer några åsikter i frågan:

Skillingaryd/Vaggeryds Ornitologiska förening anser att Götars hage som bostadsområde ska tas bort och att man i stället säkerställer områdets kultur- och naturvärden:
”Området som är mycket tätortsnära erbjuder höga naturvärden på gångavstånd för Vaggerydsborna.
En blandning av olika biotoper ger en rik upplevelse med betande djur, ett artrikt fågelliv och en rik ängs- /hagmarksflora. Allt i en gammal kulturmiljö, vackert inramad av Lagan.
Områdets närhet till skola-/förskola i Götafors ger unika pedagogiska möjligheter.
Även om byggnation begränsas till åkermarken kommer det att krävas ett ”säkerhetsavstånd” till betande djur. Krav från boende avseende lukt och flugförekomst kommer säkerligen att ställas.
Stora delar av ängsmarken riskerar att bli obetade och resterande areal för liten för att möjliggöra och attrahera utarrendering av marken för fortsatt betesdrift.
Utan betning raseras snart ängens mångfald och stora värden går till spillo. Kan kommunen säkerställa en fortsatt betesdrift av ängs och hagmarken?
Man bygger på åkermark!
Men vad säger kommunens Miljöprogram från 2014 om odlingslandskapet? Har Miljöprogrammet glömts bort, eller var det bara en papperstiger?
En privatperson skriver:
”Jag anser att man inte bör bebygga det område som man nu presenterar i plan. Samt att bevara strandskyddet vid Lagan¡” .

En ledamot i miljörådet skriver:
”Attraktiva” tomter ska inte förstöra det attraktiva med att bo i Vaggeryd.
Vi yrkar på att förslaget/prospektet att anlägga ett nytt bostadsområde, Södra Park 1:2, Götarps Hage, avslås.”
Brukare och djurägare till de djur som betar Götarps Hage föreslår också avslag:
”Vaggeryds kommun har upprättat och genomför en restaureringsplan för Götarps Hage.
Projektet har slagit väl ut. Kulturmiljön med åker- och hagmark har återställts. Fauna och flora
har återkommit och etablerat sig. Den biologiska mångfalden är tydlig och unik för Vaggeryds
tätorts närområde. Området har idag höga naturvärden. Området har ett högt rekreationsvärde
för boende i Vaggeryds tätorts närområde.
Bebyggs åkermarken med bostäder försvinner helheten med den tätortsnära natur- och
kulturmiljö som Götarps Hagar utgör i dag och de höga naturvärdena i hagmarken kommer att gå förlorade. Det är inte lämpligt ur resurssynpunkt att ta åkermark i anspråk för byggnation då den bör användas för jordbruksdrift, för att säkra en livsmedelsförsörjning för framtida generationer. Jag anser att förslaget om att bygga på rubricerat område för att skapa ett ”attraktivt” boende strider mot miljöbalkens allmänna hänsynsregler i Miljöbalken.
Kommunstyrelsens arbetsutskott och Vaggeryds energi hade inga anmärkningar. Länsstyrelsen hade en hel del synpunkter men anser att förslaget inte innebär betydande påverkan på miljön. Vattenfall hade inget att erinnra liksom kultur- och fritidsnämnden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *