Nyheter

Protesterar mot logistikhall

Nyheter Gör om, gör rätt, noterar Jörgen Lund i en insändare kring logistikhall på Alshult i Skillingaryd.  

Jag yrkar på negativt förhandsbesked för nybyggnation av logistikhall norr om Alshultsområdet.
Bland annat för att avvikelsen inte kan tolkas som liten och inte heller är förenlig med detaljplanens syfte.

Om nybyggnation enligt ansökan skulle genomföras, skulle det i praktiken påverka mångas möjlighet att nyttja befintligt rekreationsområden och att nå Fågelforsdammen med tillhörande rekreationsområde på ett enkelt och trevligt sätt.


Några frågor:
För något år sedan spärrades frilufts- och strövområdet västerut av genom att stänga befintliga järnvägsövergångar.
Är det rimligt att även stänga av frilufts- och strövområdet österut med en 14 meter hög logistiklada?
Om denna mark någon gång i framtiden ska bebyggas kanske bostadshus vore ett bättre alternativ?
Visst måste det finnas tomtmark längre norrut mellan Skillingaryd och Vaggeryd som passar bättre för detta ändamål, det vill säga för att bygga logistiklador för ompackning av gods för vidare transport på E4?

Synpunkter:
Att överskrida byggnadshöjden i gällande detaljplan med fyra meter är oacceptabelt. Att avvika med 40 procent från gällande detaljplan är en större avvikelse enligt PBL, plan- och bygglagen.
Att spärra eventuell framtida bostadsbebyggelse med logistiklador är oacceptabelt och ligger inte i kommuninvånarnas intresse.
Att bygga logistiklador längre norrut är en mycket bättre idé för kommuninvånarna och borde vara det även för deras folkvalda politiker. Alla kan inte bygga med skyltläge vid E4.
Att bygga en sådan anläggning så nära ett bostadsområde borde innebära stor påverkan på trafiksituationen, inklusive cykelvägen mellan Skillingaryd och Vaggeryd. Inte bra.


Nedanstående synpunkter från olika Skillingarydsbor är hämtade från Grannar protesterar mot ny logistikhall – Skillingaryd och är härmed gjorda till mina.

Det handlar inte om att bygga eller att inte bygga. Det handlar om var man bör och var man inte bör bygga logistiklador.


I Skillingaryd letar vi efter lämpliga områden för bostadsbyggnation! Detta område i Pålen är ett sällsynt fint område som skulle passa för bostadsbyggnation och som inte kräver att produktiv åkermark används!! Området ägs av kommunen och jag tycker att de styrande nu måste sätta ner foten för att stoppa att industrimark kryper närmare tätorten! Det finns redan industrimark i Fåglabäck som kommit för nära tänkbara bostadsområden!


Det som planeras nu är en katastrof för framtiden. Bygg i stället terminaler där ingen bor.


Att godkänna en byggnadshöjd på 14 meter om detaljplanen medger tio meter är inte en mindre avvikelse enligt PBL, plan- och bygglagen. Det är 40 procent och kan aldrig tolkas som mindre avvikelse.
Gå gärna in på Boverkets PBL Kunskapsbanken och läs. En avvikelse ska just vara liten. Där finns också rättsfall från MÖD, Mark- och Miljödomstolen.
I detta fall måste i så fall en ny detaljplan tas fram. Bygg i stället där en detaljplan för industri och verksamheter medger 14 meter.


Koncentrera ny industri / logistik till områdena Båramo, ”Travbanan” och Stigamo!


Ta i stället fram en ny detaljplan för området som medger bostadsbyggnation då det är brist på tomter i Skillingaryd och förläng ”Alshultsområdet” norrut.


Området ägs av kommunen och i Skillingaryd letas det efter lämpliga områden för bostadsbyggnation som snabbt kan tas i anspråk! Pålen 1:23 är ett sällsynt fint område som skulle passa för bostadsbyggnation och som inte kräver att produktiv åkermark används, samt snabbt och förhållandevis enkelt och billigt att bygga bostadshus på, då marken uteslutande är sand att flytta på (slippa spränga)! Dessutom enkelt att ansluta både vatten & avlopp och fjärrvärme!


Jag välkomnar gärna några nya trevliga grannar till att bo på detta trevliga område än en stor lagerbyggnad som inte alls kommer att njuta av närheten till skogen de fina vandringsstigarna och dammen.


Många jobb till Vaggeryds kommun men Skillingaryd ska visst bli kommunens industriområde. Helst vindbruksparker både i öst och väst. I norr stora industribyggnader (borde vara bra att sätta solceller på dessa enorma tak, kanske redan görs). Kanske är det inte dumt att bygga bostäder så att alla som ska få jobb i kommunen även kan bo och skatta här. Men ska folk vilja bygga och bo här, så måste vi värna och vara rädda om våran natur och de friluftsområde vi har. Dåligt att informera om planerna så sent så folk inte har tid att reagera och protestera mot idiotiska planer.


Man undrar ju vad politiken egentligen har för framtidsvision för Skillingaryd. Prioritet är uppenbarligen att göra Vaggeryd till ett bostadsområde med Skillingaryd till ett tråkigt industrifält!, Riktigt sorgligt för utvecklingen om detta inte stoppas.


Har under en längre tid letat tomt i Skillingaryd då vi vill bygga nytt, alternativet är tyvärr att söka sig uppåt mot Nyholmshållet och andra platser där man får järnvägen som granne.
Skulle det bli så att just detta område avses åt hustomter så är det mitt i prick för vår del, skogsområde med dammen och närheten till förskolan, att man inte tidigare från politikernas håll betänkt att utnyttja denna område i fråga till hustomter, radhus eller liknande är för mig personligen ofattbart. Bygger man nu ett lager där så är detta område förlorat för alltid, cykelvägen bryts av, skogspromenader för de aktiva och barnfamiljer försvinner, dessutom så är trafiken även idag enorm på grund företag som är etablerade sedan länge på den vägsträckan.


Som tidigare person skrev. Känns som politikerna prioriterar bostäder och lägenheter i Vaggeryd. Borde finnas andra ställen att bygga detta lager på. Bor på Alshultområdet och har skickat in mina synpunkter men gissar på att de inte tar dem på allvar utan vill bara kommunens industri/lager ska växa men var ska folk bo?


Snälla politiker gör iordning en fikakorg i morgon. Lämna era kontorsstolar och åk ner och gå runt i villaområdet en stund, sedan skogen där lagret i så fall ska ligga. Därefter traskar ni ner till grillplatsen vid dammen där finns ett bord där ni tar fikat. Sitt tysta och njut en stund. Efter det går ni tillbaka till vår lilla skog och funderar på om det verkligen inte passar bättre att bygga villor på den marken. Kommer ni fram till att det borde ligga en stor hög lagerbyggnad där i stället för ett jättetrevlig villakvarter, så är det nog så att ni nog har svårt för att se skogen för alla träden.


Förslag och väg framåt:
Ge negativt förhandsbesked.
Ta fram ny detaljplan för området som tillåter bostadsbebyggelse men inte lager- eller industriverksamhet.
Se över hur information i framtiden ska spridas till berörda kommuninvånare.

På Vaggeryds kommuns hemsida hittar jag ingen info om detta.
Sökresultat – Välkommen till Vaggeryds kommuns officiella webbplats ! Här hittar du information och nyheter om och från kommunen.

Vad gäller informationsspridningen i detta ärende
Sättet på hur informationsspridning till berörda kommuninvånare har hanterats i detta fall gör mig beklämd.
När man försöker smyga in obekväma beslut för att slippa informera berörda invånare och hantera eventuella protester och sedan kunna ställa alla inför fullbordat faktum, då är det verkligen illa med demokratin i kommunen. Värre än jag trodde.

Tydligen har det funnits en annons införd i en tidning den 3 mars och det är all information som spridits.
Ingen annonsering på Skillingaryd.nu som borde ha den största spridningen på orten, dessutom gratis för den som vill läsa.
Ingen information i de närmast berördas brevlådor, vilket hade varit en väldigt enkel åtgärd om man inte velat gömma undan detta ärende från sina egna väljare.


Att man utnyttjat gummiparagrafen, femte kapitlet paragraf 35 i plan- och bygglagen, PBL, på det sätt man gjort kan tyvärr bara tolkas som ett försök att inte vilja informera.

Plan- och bygglagen, femte kapitlet paragraf 35:
”Om ett meddelande ska skickas till ett stort antal personer som inte är samfälligheter och bostadsrättshavare, och det skulle innebära större kostnader och besvär än vad som är försvarligt med hänsyn till ändamålet med meddelande att skicka det till var och en av dem, får kommunen kungöra meddelandet genom att anslå det på kommunens anslagstavla och a) föra in det i ortstidning, eller alternativ b) sprida informationsblad om kungörelsen till de boende som är berörda, om det stora antalet mottagare av meddelandet är boende.”
Miljö- och byggförvaltningen föreslog med ovan lagtext att annonsera ansökan om bygglovet för att ge berörda grannar möjlighet att lämna sina synpunkter, vilket gjordes i en tidning.


Sättet på vilken en kommunal förvaltning gömmer undan information och aktivt försöker komma undan att informera grannar och andra på ett rimligt sätt för att dessa inte ska ges möjlighet att lämna synpunkter på ärendet är djupt odemokratiskt. Det borde vara uppenbart för var och en som tänker efter en liten, liten stund.
Gör tankeexperimentet att din granne skulle göra en stor omfattande tillbyggnad mot din tomtgräns utan att du blir informerad och inte heller får ha synpunkter på detta…

Gör om, gör rätt!

Med vänlig hälsning,
Jörgen Lund,
Tallstigen, Skillingaryd

Taggar

Dela


10 reaktioner på Protesterar mot logistikhall

Hej iem. Jag tror att om de flesta fick välja så skulle de vilja flytta till Vaggeryd, men det är ju mycket dyrare o finare där.

Varför så simpel signatur att man kallar dig för S -bo?
Bokstaveringen visar att du inte är smart.
Största nöjet tycks dessutom vara att splittra.
Visa vem du är eller lägg ner.

Håller verkligen med, finns bättre platser att bygga lagerlokaler på. Satsa på bostäder i detta naturområde istället.

Skillingarydsbor:
-Det byggs för lite i Skillingaryd!
Också Skillingarydsbor:
-Stoppa byggnation i Skillingaryd!

Hubert du ska inte jämföra äpplen och päron, att det byggs i kommunen är bra. Men att det byggs en lagerlokal i ett naturområde är inte bra. Rätt byggnad på rätt plats. Följ gärna mitt konto där jag är för grönska i hela kommunen.

@bosse_ryter_ifran

Hubert: Har du hört några klagomål på att det byggs för lite lager och padelhallar i Skillingaryd? Jag har bara hört att det byggs för lite bostäder och det håller jag med om.

Väl rutet Jörgen. Hoppas fler sällar sig till vår kamp mot logistikhall och förstörande av grönska. Följ gärna mitt konto på instagram där jag kommer att försöka skapa opinion mot byggandet av logistikhall i grönområdet.

@bosse_ryter_ifran

Som vanligt
Skillingaryd ska vara skattkista för Vaggeryd
Bostäder i massor byggs i Vaggeryd ett fåtal i Skillingaryd
Tomter har inte gått att finna
En hel generation har fått flytta utanför kommunen
Alla vill inte till Vaggeryd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *