Nyheter

Prover avgör när ny simhall byggs

Nyheter Simhallen i Vaggeryd diskuterades vid senaste sammanträdet med kultur- och fritidsnämnden. 

Det finns i nuläget två vägar att gå. Antingen bygga ny simhall eller renovera den nuvarande. Efter kultur- och fritidsnämndens sammanträde under torsdagen ansåg man att snart behöver ett beslut om simhallens framtid tas.

Ju längre man väntar desto dyrare kan det bli… 

Sverker Bernhardsson (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden berättar: 

– Det vi gör nu är att undersöka anläggningen och bassängbotten. Man gör någon form av ”borrprov” för att se hur botten i bassängen mår. Bassängbotten avgör kommande beslut. Det är sedan tidigare dåligt i infästningar, vid stegarna, och det är bakfall i skvalprännorna. Det klart att anläggningen är 50 år och den är sliten. Rostar armeringen så spränger det betongen. Det är bra om vi kan ha igång simhallen under tiden vi eventuellt bygger nytt för att slippa skjutsa elever till andra anläggningar. Vi kommer att ha ett planeringsmöte med miljö- och bygg framöver och då har vi kanske mer information om vilken väg vi tar, säger Sverker Bernhardsson (C) ordförande i kultur- och fritidsnämnden. 

Prover på bassängbotten avgör när ny simhall byggs i Vaggeryd

Kultur- och fritidsnämnden förfogar inte över resurser för att kunna åtgärda de kompletteringar som inkommit från miljö- och byggnämnden efter att handlingsplanen för simhallen i Vaggeryd behandlats. 

I handlingsplanen finns beslut om skötsel och underhåll av lokal, inredning och reningsanläggning. 

– Det är viktigt att provtagningen följs noga när det gäller hygienunderhåll. Vattenanläggningen är sliten, menar Sverker Bernhardsson (C). 

I handlingsplanen ska det också framgå vilka åtgärder som ska vidtas för att uppfylla de allmänna råden samt vilken tid åtgärden ska vara klar. Redovisningen av skötsel och underhåll skulle varit miljö- och byggnämnden tillhanda senast i mitten av oktober. Kultur- och fritidsnämnden har informerat kommunstyrelsen om miljö- och byggförvaltningens beslut samt påtalar vikten av att komma vidare med planeringen när det gäller simhallen i Vaggeryd. 

Enligt handlingsplanen av skötsel och underhåll av lokal och inredning finns noterat:
Korrisionsutblödning mellan kakelplattor i bassängbotten. Infästning av stegen saknar fogmassa vid klinkerplattor vid lilla bassängen. Klinkers i bassängutrymmet är föråldrat och har förlorat sin halksäkerhet vilket försämrar miljön i badvattnet och innebär en risk för allmänheten. Flertal partier i bassängutrymmet har urgröpta fogar där vattnet blir stillastående. Dilatationsfogarna har viss sprickbildning samt börjat släppa vid vissa delar av golvet. Träpanelen i bassängutrymmet är fuktskadat, detta tillsammans med den fuktiga miljön gör att rengöringen försvåras samt risken för bakteriell tillväxt ökat. Golvet i bastun har en felaktig lutning, detta leder till att vattnet blir stående och möjliggör att bakterier fortplantas. 

Enligt handlingsplanen av skötsel och underhåll av reningsanläggningen finns noterat:
Stora bassängen är en förträngningsbassäng, vilket innebär att inloppet är på ena sidan och utlopp är på motsatt sida. Detta gör att den faktiska inblandningen av desinfiktionsprodukter är försämrad och den desinfektion som tillsätts är förbrukad efter halva bassängen och förekomster av bakterier ökar. 

Skvalprännor är felkonstruerade med felaktigt fall, vattnet blir stillastående som bidrar till försämrad miljö och kan även bidra till läckage. 

Enligt rapport från WeedoTech 2015 var styr för vattenreningen ålderdomlig och fyllde inte fullgod funktion, de rekommenderade att denna skulle bytas ut och gav den en livslängd på 5 till 8 år. 

Sandfilter bedömdes passerat sin tekniska livslängd 2015 och dessa har fortfarande inte uppgraderats.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Prover avgör när ny simhall byggs

Sverker Bernhardsson,
Inte ett ord om Skillingaryds simhall.
Hur blir det med den?
Inte ska barnen behöva slussas mellan syd till nord, för att kunna bada.
Renovera och behåll båda simhallarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *