Nyheter

Puckligt näbbfly äter upp plantorna

Nyheter Vår läsare med signatur Britten undrar vad det är som äter upp hennes humleplantor varje år. Trädgårdsspalten svarar

Larv. Foto från pixabay

Läsarfråga:
”Jag har i flera år haft problem med några riktiga envisa larver som äter upp mina humleplantor. De äter upp hela bladen så det bara blir skelettet kvar. Har för mig att de var lite grön/gula och liksom hoppade iväg när man rörde dem. Förra året testade jag att spraya med en såpa- och bikarbonatblandning flera gånger, men det dog de inte av.

Har trädgårdsexperten några tips om hur jag ska få bukt med de eländiga larverna? Hälsar Britten”

Trädgårdsspalten och Susanne Smedberg svarar:
– Hål på bladen och ibland mer eller mindre kalätning orsakas av larver till en fjäril som nu heter puckligt näbbfly (Hypena rostalis). Tidigare hette denna fjäril humlefly. Alla Sveriges fjärilsarter har nyligen fått svenska namn och i samband detta fick en del arter också nya svenska namn.

– Larverna är gröna och mycket livliga. De uppträder tidigt på säsongen strax efter att plantorna har börjat att grönska. Var uppmärksam på de första hålen i bladen!

– Den enklaste och billigaste behandlingen är att du lägger lakan under plantan och skakar plantan så att larverna trillar av. Oskadliggör larverna annars klättrar de upp på plantan igen. Var uppmärksam under tidig vår, när de första hålen upptäcks, så att du börjar i tid. Fungerar inte detta kan man köpa biologisk behandling med ”Bacillus thuringiensis”, som enbart går att inhandla på nätet. Detta preparat är känsligt för UV-ljus och därför bör man behandla på kvällen eller tidigt på morgonen. Upprepa behandlingen med ungefär fem dagars mellanrum. Lycka till!

Har du någon trädgårdsfråga du funderar på? Hör av dig till tradgard@skillingaryd.nu

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *