Nyheter

Rädda ambulansen i vår kommun!

Nyheter Läs Linus Perssons insändare om vår, kanske, nedläggningshotade ambulans.

Linus skriver insändare om Vaggerydsambulansen

I mitten på nittiotalet var ambulansen i Vaggeryd hotad. En ambulans som byter personal i Värnamo varje dag. Den hade vid ett antal tillfällen kört min far, som dog 1986, och räddade livet på honom vid ett par tillfällen. När det var tal om nedläggning blev jag rent ut sagt, riktigt förbannad.  Jag var delägare i tidningen Finnveden och på  mitt initiativ samlades närmare 5 000 namnunderskrifter in för att rädda den deltidsambulans som fanns i Vaggeryd. Jag stod i spetsen för att ordna med ett demonstrationståg i Vaggeryd och enligt äldre Vaggerydsbor var det en av de största demonstrationerna som någonsin genomförts i Vaggeryd. Den jämförs i storlek med demonstrationen om att rädda Munksjö och flytta E4:an utanför samhället.

Mina protester, och alla andras protester, gav inget resultat just då, men fröet såddes. Efter ett par år kom det en heltidsambulans till Vaggeryd. Placeringen är helt fel, vårdcentralen i Vaggeryd som inte alls är bra geografiskt sett för att nå de största vägarna och de flesta invånarna. En perfekt placering  är på gamla E4, någonstans mellan Jehovas Vittnen i Götafors och Wide Sport i Skillingaryd.

Därför blir jag mycket upprörd över att regionrådet Mia Frisk (KD) går ut och säger i pressmeddelande att Vaggerydsambulansen är nedläggningshotad för att den rullar för mycket. Nu har jag en stor förmåga att ofta klanka ner på (KD), men i detta fallet  gör jag inte det. Mia har helt enkelt fått uppdraget att meddela att Vaggerydsambulansen ska till Jönköping. Men argumentet att den rullar för mycket i övriga länet håller inte. Det visar i stället att Vaggeryds kommun behöver två ambulanser. I en ny station mellan Jehovas och Wides.

Detta är en mycket viktig fråga inför valet i september. Vore verkligen intressant och se om några politiker, allt från (V) till (SD) kan ge sina synpunkter i denna livsviktiga fråga.

Kan bara tillägga, att jag knappt 55 år gammal, har fått anlita Vaggerydsambulansen fem gånger och frågan är om jag varit vid liv i dag om den inte hade funnits.

Linus Persson
Skillingaryd

Taggar

27 reaktioner på Rädda ambulansen i vår kommun!

Det är av absolut största vikt att vi får ha en ambulans i kommunen, min man var tvungen att tillkalla ambulans förra veckan åt mig då jag var oerhört låg i mitt blodsocker och nästintill medvetslös och tack vare att de var i Vaggeryd var de här på mindre än tio minuter.. Så det är självklart att vi måste ha en ambulans kvar i Vaggeryds kommun, annars är det skandal.

Jag tycker man ska vända sig till ambulanspersonalen själva och ifrågasätta hur de ser på sin situation att arbeta i Vaggeryd. Eftersom de varje morgon får åka till Värnamo och byta personal vore det inte bättre då att göra Vaggeryds stationen till en egen station med byten där, som det är nu är ju områden alltid obemannat mellan 07-09 (ca) samt att det tappar en massa personal som bor i Jönköping som finner det onödigt att åka till Värnamo för att sen åka tillbaka.

Bara en tanke

Tycker vi ska ha 2 ambulanser för den vi har kör inte alltid det den ska om man säger så. Jag har åkt akut i ambulansen ett par ggr i närtid och då var den bägge ggr från Jkpg vad jag förstod. Det är närheten/snabbheten som är så viktig i akutfall.

Ja Herr Seger. För en gångs skull har vi samma åsikt. Jag kan tänka mej att flytta ambulansen lite mer norrut. Ditt garage vore inte fel plats

Detta beror på att om det är ”tomt” med bilar i Värnamo/Gislaved måste vaggerydsbilen tar passning neråt. Likväl om det är ”tomt” på bilar i Jönköping får vaggerydsambulansen ta passning på torsvik. Ifrån den passningen kan sedan bilen bli dragen på vilket larm som helst, vilket betyder att nästa ”lediga” bil kanske är den som är i Jönköping. Därav fick ni åka till Jönköping

Ambulans, räddningstjänst, lokalpolis mm en självklarhet, annars kan vi skrota snacket om välfärd.
Man lägger över ansvaret och kostnaden på kommunen eftersom räddningstjänsten får ta över
mycket av bland annat ambulansens uppdrag.

Helt klart värt att kämpa för!!

Bra Linus ! Det räddade min svärfar att ambulansen var i vaggeryd när han fick sin infarkt .

Vi noterade också vad media skrev om ambulansen i Vaggeryd. Väldigt förvånande! Vi (S) tog upp frågan på kommunstyrelsen och gav kommundirektören i uppgift att återkomma med mer information i ärendet.

Frågan/uttalandet från region angående ambulsen i Vaggeryds kommun var uppe på senaste kommunstyrelse sammanträde.
Kommundiriktören fick i uppdrag att ta reda på vad det handlar i samtal med regiondiriktör.
Sedan har vi ju regionpolitiker i vår kommun och i våra partier.
Träffar Malin Wengholm på söndag och tänker ta reda på vad det handlar om. Och agera utifrån det.

Vi skall definitivt ha kvar vår ambulans i kommunen. Den minnesgode minns att förra gången det var aktuellt att dra in ambulansen var vi starkt engagerade och påverkade att ambulansen fick vara kvar. Vi kommer även nu arbeta för att ambulansen finns kvar i kommunen.

Thomas Axelsson ( KD)

fick allergisk reaktion på en medicin så hals och ansiktet svullnade upp och hade inte ambulansen kommit från vaggeryd och gett mig kortison så vet jag inte hur illa de gått om fått vänta 15 minuter extra.

Håller helt med om att vi behöver ha kvar ambulansen i kommunen. Vet flera som troligtvis inte skulle finnas här idag om hjälpen var 20 minuter längre bort.

Jag tycker också att det är väldigt viktigt att vi får ha ambulans på plats i Vaggeryd! Vi ska jobba hårt för det.
Med vänlig hälsning,
Ewa Magnusson (L)

Mia Frisk (KD) kanske får hjälp från ovan där vid en akut situation?
Att lägga ner ambulansen är ju en så pervers idé att den inte ens ska nämnas. Vi pratar om liv och inte att förglömma röster till valet.

Du har så rätt, Linus!
Tillgänglig ambulans är väl en självklarhet.
Jag såg en film om förra manifestationen och det verkade som om hela kommunen var på fötter.
Nu har flera av dessa fötter slutat gå och deras hjärtan slutat slå, men nya har kommit till så det är dags att upprepa vårt krav på tillgänglig ambulans i vår kommun.
PS. Filmen var rörande att skåda, hela torget fylldes av engagerade kommuninvånare, musik och sång och talare.

Hej,
Det har INTE skickats något pressmeddelande om
att ambulansen i Vaggeryd är nedläggningshotad! Inte heller att den rullar för mycket. Det är rena lögner!

Det finns INGET förslag om att ta bort Vaggerydsambulansen!

Nog för att det är val, men att på detta sätt ljuga och skrämma upp en hel kommun är mycket fult i syfte att försöka ta politiska poäng.

Klart som fan att Abulansen ska vara kvar den körde min mor snabbt till läkare för omgående operation vid njurcanser och då räddade henne från förlamning.körde henne till Ryhov urulogen för operation, sen ang. placering, ja någonstans mellan vaggeryd och skillingaryd är väll vettigt. så det blir lika för båda samhällena. sen att våran mor avled efter 22 års kämpande mot cansern är kanske en annan sak!?? men det gäller ju att vi får ha kvar Ambulansen. jag kan ana att SD vill detsamma. för dem tänker lågiskt !!

Hans. Jag har bett företrädare för alla partier i kommunfullmäktige, utom miljöpartiet där jag inte har någon företrädare på min vänlista, att ge en kommentar här. Alla partiföreträdare har kommenterat förutom sd. Så man kan verkligen undra vilken åsikt det partiet har.

Tack för ditt inlägg Linus!

Självklart är det viktigt-livsviktigt- med närhet
till ambulans! Vi behöver absolut behålla ambulansen här i Vaggeryds kommun!
Generellt är det också ambulansbrist i regionen. Vi behöver fler ambulanser!
Vi i Vänsterpartiet satsar på en utbyggd välfärd i såväl kommun,region som i landet i helhet!

Erica Gunnarsson Kibowa
Vänsterpartiet

Det är bra att många engagerar sig i Vaggerydsambulansens framtid!
Men det finns inga förslag att den ska läggas ner.
Fult att påstå att Mia Frisk gått ut med ett pressmeddelande, när så inte är fallet!
När det blev en ambulansen på heltid i kommunen, var det på ett initiativ av Kristdemokraterna i landstinget, som tillsammans med övriga borgliga partier och en röst från Vänsterpartiet fick igenom förslaget.
Vi i Kd har alltså varit med om att, i opposition i landstinget, få till en heltidsambulans i Vaggeryds kommun!
Vi kommer också i fortsättningen att verka för att ambulansen i Vaggeryd ska få finnas kvar!
Den översyn som presenteras i slutet av vecka kommer att visa att det behövs fler ambulanser i länet, inte färre.

Marianne Andersson Kd
Ledamot i regionfullmäktige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *