Nyheter

Räddningschefen: Tänk på detta inför majbrasan

Nyheter I morgon är det Valborgsmässoafton och runtom i kommunen arrangeras det majbrasor. Fredrik Björnberg är räddningschef i Vaggeryds kommun och för Skillingaryd.nu berättar han vad man ska tänka på när man anordnar en brasa. – Det är viktigt att man sköter det på ett riktigt sätt.

Fredrik Björnberg är räddningschef i Vaggeryds kommun. Foto: Sara Mejving

Det är torrt i markerna, men det finns inget eldningsförbud utfärdat. Men just nu finns det en gräsbrandsrisk i våra trakter och enligt prognosen ska det inte komma någon större nederbörd innan morgondagen när brasorna tänds.

Fredrik Björnberg berättar att arrangörerna av brasorna i kommunen brukar hantera detta bra.
– Både med att förbereda innan och göra dem lagom stora, men också att ta hand om dem i efterhand. Så vi har inte haft problem bakåt.

Förberedelser är viktigt

Han berättar att det är viktigt att förbereda brasan innan man tänder på.
– Vi rekommenderar dels att man kanske har en lite mindre majbrasa, har man möjlighet så ska man vattna runt med vattenslang och under själva eldningen så ska man ha tillgång till släckutrustning. Efteråt ska man se till att man verkligen släcker hela glödbädden eller glöden som är kvar. Eller alternativt att man finns kvar. Men man behöver ändå släcka det som finns i marken så att det inte blossar upp igen.

Fredrik Björnberg berättar också att man ska tänka på vindriktningen och inte placera den så att den riskerar att blåsa in mot exempelvis ett skogsparti. Men också själva eldningsmaterialet kan vara värt att ha i åtanke.
– Jag vet att några istället för ris använder björkved, då blir det mer en brasa som inte ger så mycket gnistor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *