Nyheter

Rafael lever livet på bredden

Nyheter Ett besök med kompisarna på en norsk bilfestival gav blodad tand. Nu lever Rafael Akbari livet på bredden.

Värnamokillen Rafael Akbari trivs som bäst bakom ratten på sin drifting-bil.  [1/6]

Den tvåfärgade Toyota Supran har varit i Rafael Akbaris ägo sedan 2018.  [2/6]

Den turbomatade, sexcylindriga motorn har 1 000 hästkrafters effekt.  [3/6]

Bilens hjulupphängning är modifierad för att utnyttja hjulhusens utrymme maximalt.  [4/6]

Rafaels tävlingslogga för tankarna till godissorten "fizzy bubble".  [5/6]

Så här trivs Rafael Akbari allra bäst: en fullt kontrollerad sladd med rykande bakdäck.  [6/6]

Värnamokillen Rafael Akbari beskriver sig själv som en snäll och trevlig kille person med ett brinnande intresse: motorsport. Han fick under tonåren upp ögonen för bilar och motorsport genom filmserien ”Fast and Furious”. Filmerna innehåller trimmade bilar, som körs snabbt både rakt fram, men även på sidan. Och det är just att framföra en bil på sladd som ligger Rafael Akbari varmt om hjärtat. Han tävlar nämligen i bilsporten ”drifting”, som går ut på att följa zoner som definierar vart på banan man ska hålla sig med bilen. Det är en bedömningssport, där styling, fart och rök är de tre viktigaste kriterierna.

– Det är en oerhört skön känsla att ligga på ställ i 100 kilometer i timmen med full kontroll på bilen. Känslan man får när de 1 000 hästkrafterna under huven gör sitt jobb, däcken greppar tag i asfalten och bilen får sladd går knappt att beskriva, säger han.

Bilintresset kom under gymnasietiden genom en kompis. Rafael upptäckte sporten när han var med ett par kompisar på den norska Gatebil-festivalen på Mantorp Park 2014.

– De körde uppvisningar och jag insåg direkt att det var det här jag ville på med. Jag fastnade för det direkt.

För att lära sig mer om sporten, köpte Rafael en Volvo 740 och började köra drifting. Efter ett tag så ville han ha något värre och bättre. 2018 skaffade han sig en tävlingsbil: en Toyota Supra från tidigt 90-tal.

– Jag har gjort lite smågrejer på bilen. Jag försöker göra det mesta själv. Bland annat lyckades jag renovera motorn själv. Nu till nästa år är tanken att bakdelen på bilen ska breddas.

Rafael Akbari tävlar i RM-klassen i drifting-SM och han kör för Hultsfreds motorklubb.

– Det är ett skönt gäng i Hultsfred. Flera av dem tävlar i SM och det är ett härligt att kunna umgås med sådana personer. Jag åker gärna över till Hultsfred och hjälper till på träningar och tävlingar när jag själv inte kör, just för umgängets skull.

Drifting är en materialsport. Uppskattningsvis går det åt 20 set med däck per tävling under seriens fyra deltävlingar. Rafaels arbetsplats sponsrar med tävlingskostnaderna.

Det betyder jättemycket att Nominit sponsrar med tävlingsavgifterna. Det är en ganska dyr sport, med mycket kostnader för slitage och delar som behöver bytas och repareras, Nominits stöd gör det möjligt för mig att kunna hålla på med det jag älskar. Allt stöd är välkommet, inget bidrag är för litet, säger Rafael.

Hans stora dröm är att få bege sig ut i Europa och tävla.

– Den högsta serien heter ”Drift Masters” och jag följer den varje år. Det vore sjukt häftigt att få den möjligheten.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *