Nyheter

Rasta firar 50: Jubileumsdagar i Klevshult

Nyheter I dagarna två firar Klevshult att Rasta är 50 år. Dan Tervaniemi, som egentligen jubilerar hela året, berättar: – Sandahlsfamiljen och jag slog våra påsar ihop. Det här var världens bästa läge och vi bestämde oss för att bygga i Klevshult, säger Dan som är grundare till Rastakoncernen. 

Rasta firar 50 och i Klevshult öppnade restaurangen 1980

Far och son Tervaniemi var under fredagsförmiddagen på ”Rastaturné” norröver och vi ringde upp Rastagrundarna som firar 50 år i restaurangkonceptet. I dag finns 29 anläggningar från Gävle och söderut. Dan Tervaniemi berättar: 

– Oljebolaget Gulf ringde till mig och sa att de tror på läget och de undrade om vi kunde bygga. Jag tog kontakt med familjen Sandahl, som hade åkeriet, men de hade ingen susning om restaurangbranschen. Jag tänkte ”det här är världens bästa läge”. Vi, jag och familjen Sandahl, slog våra påsar ihop. 

– 1979 öppnade bensinstationen i Klevshult och restaurangen 1980. Jag minns väl invigningen i Klevshult. Min pappa skulle komma och vara med på invigningen. Han bodde på Gotland. Tog färjan till Oskarshamn och skulle bo på hotell Skillingehus. Han var stolt över sin son när han berättade för hotellpersonalen att han skulle vara med när sonen skulle inviga Smålandsrasta i Klevshult. Han fick då till svar att ”vilken idiot att bygga restaurang mitt ute i skogen intill ett sågverk”.

– Innan jag byggde i Klevshult hade jag tre ställen, så det här blev min fjärde. Har pö om pö byggt upp konceptet och i dag finns det 29 anläggningar. Hälften av dessa jag byggt upp själv. 

Vad hade Klevshult varit utan Smålandsrasta kan man fundera på och det står sig fortfarande bra, rent besöksmässigt och 1994 flyttades E4:an… 

– Vi gjorde en satsning tillsammans med Sandahls när E4:an flyttades. Vi hade mellan 300–400 långtradarchaufförer per dygn innan och tack vare satsningen så tappade vi nog inte mer än lite mer en tredjedel av kunderna. Det står sig, minst sagt, fortfarande i Klevshult, konstaterar sonen Mikael Tervaniemi. 

Hotell Småland bredvid tillhör sedan tio år tillbaka också Rastakoncernen. 

– Jag var egentligen mot hotellverksamhet, men Sandahlsfamiljen propsade på att den skulle fortsatt bedrivas. Vi köpte det för ungefär tio år sedan och har god beläggning. 

Ballonger från golv till tak

Kan du berätta om något när ni invigde i Klevshult?

– Jag minns väl när vi invigde, novemberdag och väldigt kallt ute. Vi hade inte mer än 90 sittplatser. Alla hade gått man ur huse och det såldes snitzlar för 9,95 kronor och vi bjöd på glass. Kön utanför ringade sig lång och ett flertal personer gick och ställde sig i kön igen efter att ha varit innan och ätit en runda. Det var tider det. För att allt skulle gå lite snabbare och vi skulle vara mer effektiva gick jag ut och serverade skålar med glass. Minns att jag kom fram till en tant  och hon sa bestämt att ”det där har jag inte beställt”. Det är gratis sa jag till damen. Då sa hon ”då tar jag två”, säger Dan och skrattar gott åt minnet i Klevshult.

– Vet att vi hade bjudit in särskilda personer dagen innan själva invigningen.  Det fanns en orgel med i lokalen och stämningen var av religös karaktär. Det var en fantastisk stämning och pastorerna tittade uppåt och sa att Tervaniemi var som en gud. Vet att jag sa att ”det är inte bara Gud som finns utan också Gulf”. Det var en speciell dag och den minns jag väl, avrundar Dan Tervaniemi och hälsar alla välkomna till Smålandsrasta i Klevshult där man firar, även 50-årsdagen, med billig snitzel, om ändock lite dyrare än invigningsdagen.

När vi besöker restaurangen under fredagslunchen är det nästintill fullsatt och snitzlarna portionerades ut på löpande band….

– Det här satt fint, säger Jan Gunnargård från Ryd.

Nostalgiannons från 1980. Foto; Rasta

På Rastas hemsida finns att läsa: 

Hur började det?
Idag heter koncernen bakom Rasta, Burgsvik Group. Precis som namnet avslöjar så började allt just i Burgsvik, den lilla orten på södra Gotland. För er som tycker namnet låter bekant så är det närmast känt från den populära TV4-produktionen ”Så Mycket Bättre” som spelas in på Grå Gåsen just i Burgsvik. 

Men hur hänger det ihop med Rasta?
Jo, för på sätt och vis var det här allting började. Rastas grundare, Dan Tervaniemi, tillbringade nämligen sina första år i livet i lilla Burgsvik på Gotland.
Här drev hans pappa Olle bageriet i byn som senare flyttade till Visby. Dan hjälpte sin pappa med bageriet men redan som 15-åring lämnade han Gotland för nya äventyr.
1961 befinner sig Dan på det 8 000 ton tunga fartyget Innaren med kurs mot Liberia. Här föddes intresset för matlagning och efter en lyckosam avancering till andrekock banades det fram en väg inom restaurangbranschen för de kommande åren. 

Några år efter arbetet till sjöss fortsatte resan vidare till lumpen där Dan huserade som hökare, det vill säga. köksmästare. Efter militärtjänsten läste Dan på högskola i Kalmar några år för att sedan jobba på KF Coop, där han arbetade och utbildades till kökschef. Den nya rollen som ansvarig för att öppna upp Coops restauranger gav honom erfarenheten att våga ta klivet och öppna upp en egen restaurang. 

27 år gammal köpte Dan vägrestaurangen Riksrasta i Brålanda
Restaurangen blev snabbt en succé och la grunden för en snabb expandering längs Sveriges stora vägar. Från Burgsvik på Gotland till Brålanda i Dalsland och nu, 50 år senare, en restaurangkedja med 29 anläggningar runt om i hela landet och en koncern med en omsättning som 15-åriga Dan knappast kunnat drömma om.
Tillsammans med fantastisk personal och ett stort engagemang har resan gjorts möjlig till den unika organisation och familjeföretag som Burgsvik Group är idag. 

Under hela 2023 firar vi våra 50-år utefter vägarna, så välkommen in och fira med oss!

Taggar

1 reaktion på Rasta firar 50: Jubileumsdagar i Klevshult

Lite kul, men dålig stämning när snitseln tog slut idag: Ett gäng bara lämnade brickor och bestick innan kassan och skällde på personalen 🤔😥

Kommentarsfunktionen är stängd