Nyheter

Rättssäkerhet bakom tuffare riktlinjer

Rättssäkerhet bakom tuffare riktlinjer

Nyheter Socialförvaltningen tillämpar nya skarpare riktlinjer in på nya året. Hjälpbehövande och anhöriga drabbas.

Arkivfoto. Att vårda anhörig

Biståndshandläggningen i kommunen är i fokus då flertalet hjälpbehövande fått ”sin tid” neddragen. Lotta Damberg, socialchef, meddelar att socialnämnden antagit riktlinjer för handläggning inom socialtjänstlagen 2018-12-20. ”Enligt beslutande riktlinjer ges insatsen avlösning 8 timmar i månaden. Alternativ form är växelvård och då max 14 dagar i månaden eller tillfällig vistelse på korttidsboende i kommunen. Daglig verksamhet för dementa är också en form av lösning”.

”När ett bistånd givits görs alltid uppföljning på given insats efter en tid. Vid en uppföljning kan det innebära att insats och tid för insatsen ändras. En uppföljning sker och biståndsbedömning bygger på insatser som bedöms stämma överens med lagstiftning. Syftet med socialnämndens nya riktlinjer är rättssäkerhet. Att den som behöver ska få vård brukaren har rätt till och när den behöver och där den behöver”.

Fotnot; I socialtjänstlagen finns att läsa ”Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder”.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Rättssäkerhet bakom tuffare riktlinjer

Vilka hycklare! Gömma sig bakom rättssäkerhet. BÄ! Längst upp i artikeln står det vilka begränsningar som gäller. Längst ner står följande: Att den som behöver ska få vård brukaren har rätt till och när den behöver och där den behöver”. Syftet är ju tydligt: Trampa på de som redan ligger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *