Nyheter

Råvarubrist och konkurrens oroar trävaruindustrin

Nyheter Brist på råvaror och konkurrens från andra marknader har försatt trävaruindustrin i en allvarlig situation. – Det är ett hyfsat allvarligt läge vi går igenom, säger Ulric Wilhelmsson, vd och koncernchef på Svenska Trävarugruppen. 

Ulric Wilhelmsson, vd och koncernchef på Svenska Trävarugruppen. Foto: Privatbild  [1/2]

Brist på råvaror och konkurrens från andra marknader har försatt trävaruindustrin i en allvarlig situation.  [2/2]

Efter ett starkt 2019 gick bolaget in med god tillförsikt inför det kommande året med välfyllda lager. Då kom pandemin.

– Några fabriker stängde ned produktionen och även om det bara var korta perioder påverkas leveransen. Vi har klarat oss relativt bra, men kapat våra lager rejält. Som tur är har våra kunder kunnat acceptera andra dimensioner och tjocklekar på virke och skivor. Vi hoppas att det vi ser är strukturella förändringar och att byggandet går än mer mot träbaserade produkter, säger Ulric Wilhelmsson.

Pandemin har skakat om många branscher. Bland annat träindustrin.

– Produktionskapaciteten på landets sågverk har påverkats och det finns en stor brist på processat virke. I det fallet har priserna även skenat. Andra marknader sonderar terrängen och köper upp materialet, exempelvis amerikanerna. Där finns inte lojaliteten längre, utan man säljer till högstbjudande.

En trend som oroar koncernchefen i det långa loppet.

– Jag får signaler om att vi har problem med all typer av träbaserade varor och ser att även andra branscher har liknande problem, med bland annat förlängda leveranstider och kraftfullt ökande priser som följd. Jag är rädd för hur det kommer att bli framåt. Någon kommer att få betala för det här kalaset. Till exempel kommer husproduktionen som behöver öka känna av detta framöver. 

Myndigheternas rekommendation om hemmaarbete under 2020 resulterade i ett uppsving för byggbranschen. Ulric Wilhelmsson ser trots oron ljust på framtiden. 

– Vi ser redan nu en kraftfull efterfrågan på mer kontorsmöbelsmaterial, hygieniska skivor med mera. Även intresset för återvunnet material ökar, där ser vi att vissa delar av möblerna byts ut i stället för hela artiklar. Vi såg även att försäljningen av till exempel lärkträ ökade kraftfullt redan förra året och har intensifierats i år. Det är naturligt att bygga i trä och vi hoppas på fler träbyggnationer i samhället. I dag går det till exempel att bygga högre hus i trä, det finns många smarta lösningar ur brandskyddsperspektiv.

Som ett naturligt led i utvecklingen har Hjortsbergaföretaget ett pionjärsprojekt på gång i Malmö. Där har bolaget vunnit en upphandling om att få leverera till ett parkeringshus i limträ. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *