Nyheter

Redo för distansundervisning

Nyheter Linda Davidsson, verksamhetschef på Fenix, berättar om distansundervisningen som börjar på måndag.

Arkivfoto

Linda Davidsson börjar att berätta att skolan inte hade räknat med ett beslut om distansundervisning redan nu, även om de förstått att det kanske skulle komma ett sådant beslut längre fram om inte smittspridningen går ner. Skolan trodde dock att det skulle komma efter jul.

– Vi har sedan höstlovet förberett oss på en eventuell distansundervisning genom att bland annat genom att öva på fjärrundervisning med eleverna i årskurs 1, lärarna har förberett eleverna genom diskussioner om studieteknik, förhållningssätt vid digitala möten med mera. Elevhälsan har spelat in filmer med tips på studieteknik, kost och hälsa med mera som eleverna kan ta del av, berättar Linda Davidsson.

När beskedet från regeringen kom igår, så satte sig lärarna direkt och planerade för fjärrundervisning. I dag har eleverna fått besked om vad som gäller för respektive klass/grupp. Viss undervisning är undantagen från beslutet, exempelvis kommer yrkesprogrammen att ha undervisning på plats i de praktiska momenten, vissa nationella prov på skolan kommer att genomföras i nästa vecka och introduktionsprogrammen individuellt alternativ och språkintroduktion kommer att ha undervisning på plats. Även eleverna på gymnasiesärskolan kommer att ha undervisning i skolan. Elever som är i behov av särskilt stöd kommer att erbjudas detta på skolan. Det innebär att det inte riktigt är samma situation som i våras, då skolan kommer att kunna ha elever på plats på skolan som är i behov av det. 

– Eftersom beslutet enbart gäller från måndag och till och med jullovet, så har lärarna redan nu en planering för dessa lektioner, som går att växla över från närundervisning till fjärrundervisning. Skulle det bli en fortsättning på beslutet, att det sträcker sig in på vårterminen så hinner lärarna planera för detta. Fokus kommer att vara att se till att eleverna i årskurs 3 får tillräckligt med undervisning för att klara målen för examen, säger Linda. 

Fjärrundervisning
– På Fenix har vi valt att gå över till fjärrundervisning, vilket innebär att lektionerna hålls enligt schema. Lärarna kommer att vara på skolan och undervisa, samtidigt som de och eleverna är uppkopplade via Teams och eleverna är med på lektionen i realtid. Läraren har då möjlighet att hålla sin lektion som planerat, även om det sker i ett digitalt möte. Vi har också möjlighet att gå över till distansundervisning om vi vill, vilket innebär att lärarna lägger ut material och uppgifter digitalt som eleverna sedan arbetar med på egen hand och redovisar skriftligt digitalt.

Vårterminen börjar 7 januari, men i Vaggeryds kommun inleds vårterminen med två studiedagar, vilket innebär att eleverna börjar skolan den 11 januari igen. Förhoppningen är att man genom beslutet om distansundervisning nu innan jul gör att vi lyckas få ner smittspridningen så pass att eleverna på gymnasiet slipper distansundervisning under våren.

– För vuxenutbildningen innebar beskedet i går ingen förändring. Vi har sedan tidigare under hösten haft viss undervisning inom vuxenutbildningen på distans. Praktiska utbildningar har haft närundervisning på plats och samma gäller för stora delar av sfi samt lärvux, avrundar Linda Davidsson, verksamhetschef på Fenix i Vaggeryd.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *