Nyheter

Regeringen gav kommunen rätt

Nyheter Hastigheten på riksväg 30 genom vår kommun har diskuterats och ändrats, men nu har kommunerna gått vinnande ur kampen.

Arkivfoto; Fartkameror har satts upp utmed riksväg 30, men vad gäller hastigheten vann kommunerna över Trafikverket

Trafikverket beslutade att sänka hastigheten till 80 kilometer i timmen på riksväg 30 som går igenom Vaggeryds kommun i oktober 2016. Det var inte tillräckligt förberett och trafikverket fick dra tillbaka ändringen. Efter ett tag beslutade verket återigen om sänkt hastighet till 80 kilometer i timmen, men kommunen ville att hastighetsbegränsningen skulle vara kvar på 90.

– Vi överklagade beslutet tillsammans med Sävsjö- och Växjö kommun. Och nu har vi gått tillsammans segrande ur den här frågan, säger en nöjd Gert Jonsson (M) kommunalråd.

Regeringens beslut, som bifaller kommunerna överklagan, lämnar ärendet tillbaka till Trafikverket för erforderliga åtgärder och upphäver beslutet om sänkt hastighet.

I kommunernas överklagan finns information till regeringen om att riksvägen är av stor betydelse och en hastighetsbegränsning som påverkar näringslivets ekonomiska utveckling i regionen.

Taggar

13 reaktioner på Regeringen gav kommunen rätt

Varför då inte jobba för att bygga ut om vägen till Växjö, göra den säkrare ihop med Sävsjö, Växjö kommuner. Uppvakta Trafikverket och andra instanser

Under 2017 inträffade ett antal dödsolyckor. Om Trafikverket anser att 80 km/h är lämplig hastighet ur trafiksäkerhetssynpunkt är detta fel?
Problemställningen borde vara: är vägen underdimensionerad för rådande och kommande trafiksituation.

Trafiken ökar hela tiden, och när torsvik expanderar lär den fortsätta göra så. Vad vill Gert Jonsson säga till de skattebetalande medborgare som bor ut med vägen? Och ser incidenterna dagligen? Grova hastighetsöverträdelser, korsande över spärrlinjer och vansinnesomkörningar?

Skillnaden mellan dom som kör lagligt och dom som har mer bråttom ökar varvid det blir mer omromkörningar. Det är inte hög hastighet som dödar det är det snabba stoppet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *