Nyheter

Region Jönköpings län startar provtagning för dem med milda symptom

Nyheter Nu växlar Region Jönköpings län upp provtagning för coronavirus ytterligare. Från och med nästa vecka uppmanas invånare även med milda symptom kontakta sin vårdcentral för möjlighet till provtagning.  

– Region Jönköpings län utökar nu provtagning och smittspårning ytterligare och för första gången möjliggör vi provtagning för invånare med milda symptom som inte kräver sjukhusvård. Vi gör detta för våra invånare i länet, för att med ytterligare kraft hitta och isolera smittan, säger Rachel De Basso, (S), ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård.

Från och med måndag 8 juni kommer provtagning av personer med milda symptom hanteras av alla länets vårdcentraler. Den som känner av lättare symptom  i form av hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, hosta, halsont, halsont, illamående, värk i muskler och leder ska kontakta sin vårdcentral för vidare rådgivning och instruktioner för provtagning på plats.

–  Vi befinner oss fortfarande i en allvarlig situation. Antalet människor i vårt län som blir så sjuka i covid-19 att de behöver sjukhusvård ligger kvar på samma nivåer nu som senaste veckorna. Vi behöver leta mer efter smittan för att kunna avskilja den och begränsa fortsatt spridning. Det är angeläget att alla bidrar i att ta ansvar för att begränsa smittspridningen, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Just nu pågår intensiva förberedelser på vårdcentralerna för bredare provtagning. Mer information om rutiner och praktiska instruktioner för den utökade provtagningen på vårdcentral kommer på måndag. Fram till dess gäller som alltid att den som känner sig sjuk och i behov av vård eller rådgivning kontaktar vården.

– Vi förstår att sommarens intågande med vackert väder gör att människor vill komma ut och träffas. Därför vill vi betona att budskapen om att tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid allra minsta symtom i allra högsta grad gäller fortfarande, säger Mats Bojestig.

– Vi har under pandemin gjort en otrolig omställning av vården. Vi har skapat helt nya processer, vi har stärkt upp befintliga processer och hälso- och sjukvården har klarat av att framgångsrikt vårda våra invånare som insjuknat i covid-19. Vi har agerat snabbt i varje steg och chefer och personal har gjort och gör ett fantastiskt jobb. Nu fortsätter vi tillsammans med invånarna att hitta och minska smittan så att länets invånare kan få vara friska, säger Rachel De Basso.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Region Jönköpings län startar provtagning för dem med milda symptom

Hur ska ni separera eventuella Covid 19-patienter ifrån andra – känns som ni kommer att öka smittspridningen. Jag överväger att ställa in mitt besök på vårdcentralen på måndag eftersom jag tillhör riskgruppen

Känns spännande hur det ska skötas på vårdcentralen i skillingaryd som är stängt vecka 25-33

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *