Nyheter

Regionen bland de bästa i landet

Värnamo.nu

Nyheter Öppna jämförelserna visar mycket goda resultat för Region Jönköpings län, flera ligger i topp bland Sveriges regioner/landsting.

Socialstyrelsens rapporter, som kom förra veckan, visar bland annat att invånarna har stort förtroende för vården – primärvården har högsta värdet i Sverige.

När Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) sammanställer kvalitetsjämförelser inom 16 hälso- och sjukvårdsområden är Region Jönköpings län bland de allra bästa.

SKL:s resultatöversikt placerar Region Jönköpings län på första plats i sammanställningen och bland de sju bästa i elva av de 16 områdena.

– Att vi ligger i topp är ett resultat av systematiskt arbete under många år, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig. Öppna jämförelser visar generellt en både positiv och stabil bild av hälso- och sjukvården i Jönköpings län. Vi har förbättrat oss inom många områden.

Mycket att vara stolt över

I Dagens Medicins rankning om Bästa sjukhus kom länets tre sjukhus nyligen bland de tolv bästa i kategorin bästa mellanstora sjukhus. I Öppna jämförelser ingår även primärvården och regiondirektör Agneta Jansmyr vill åter lyfta fram medarbetarna och verksamheten:

– Öppna jämförelser visar att medarbetarnas engagemang och kompetens tillsammans med arbetet med ständiga förbättringar fortsätter att ge goda resultat i bra vård för länets invånare. Vi har varit bland de allra bästa  sedan Öppna jämförelser startade 2006.

Viktigt verktyg

Samtidigt visar jämförelsen att Region Jönköpings län behöver fördjupa och förbättra sig ytterligare inom några områden.

– Öppna jämförelser är ett viktigt verktyg för att utveckla och förbättra hälso- och sjukvården, säger Mia Frisk, ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård.

Vi ser både inom vilka områden vi har bäst resultat och vilka vi behöver stärka. Jag är stolt över de fina resultaten och att patienterna har stort förtroende för vården i Jönköpings län.

Socialstyrelsens två rapporter om säker vård respektive god vård belyser att allt fler överlever sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes och cancer, att de regionala skillnaderna fortfarande är stora och att väntetider, strokevård, fallskador och förlossningsvård behöver förbättras.

Gott förtroende för hälso- och sjukvården

Liksom vid tidigare mätningar där länets invånare tillfrågas om hur de ser på vården, får Region Jönköpings län högt betyg och placerar sig bland de fyra bästa i landet.

Förtroendet för hälso- och sjukvården är fortsatt högt, nära 79 procent känner stort förtroende för sjukhusvården. För primärvården är motsvarande siffra knappt 75 procent, vilket är högsta värdet i Sverige.

Bästa tillgängligheten

När det gäller tillgången till sjukvård är länets invånare mycket nöjda, Region Jönköpings ligger bäst till och hela 86 procent av de tillfrågade upplever att tillgången till vård är god.

Inom primärvården får nio av tio sitt besök inom sju dagar. Inom den specialiserade vården fick 89 procent ett första besök och 84 procent sin operation inom 90 dagar.

Cancervården har förbättrats

Jönköpings län är bäst i Sverige när det gäller femårsöverlevnaden för flera cancerformer. Väntetid från diagnos till behandling vid tjocktarmscancer är 24 dagar i Jönköpings län, viket är bäst i Sverige.

– Men inom cancervården finns områden vi behöver förbättra, säger Mats Bojestig.

De förändringar vi redan gjort och satsningen på standardiserade vårdförlopp fortsätter 2017 med ytterligare tio cancerformer för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna.

Läkemedel – ett förbättringsområde

Förbättringar i läkemedelsbehandlingen har skett inom några områden. Bland annat får fler riskpatienter blodförtunnande läkemedel – från drygt 55 procent till nästan 70 procent.

– Vi har förbättrat ytterligare under 2016 och ligger nu omkring rikssnittet, säger Mårten Lindström, ordförande i läkemedelskommittén.

Förbättringsområden är äldre som har tio eller fler läkemedel samtidigt, samt äldre som behandlas med läkemedel som bör undvikas.

– Region Jönköpings län har tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram för att komma tillrätta med detta.

Fokus på hälsa

På frågan till befolkningen hur man bedömer sitt allmänna hälsotillstånd anger män oftare än kvinnor att det egna hälsotillståndet är bra eller mycket bra. I Jönköpings län ligger kvinnor på tredje plats och män på andra plats, jämfört med övriga län.

Positiva faktorer som påverkar hälsan är till exempel att få personer med diabetes är fysiskt inaktiva och i jämförelse med riket är det färre personer med diabetes som röker.

Andelen gravida som använder tobak behöver minska.

Omkring sex procent av de gravida använder tobak, det är fler än rikssnittet.
Det pågår mycket arbete för att få kvinnor att inte röka och för att få dem som röker att sluta under graviditeten. Trenden har glädjande nog vänt och hälften slutar att röka under graviditeten.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *