Nyheter

Regionen: Klimatvård avslutades vid årskiftet

Nyheter Vid årsskiftet sades flera avtal inom Region Jönköpings län upp. Subventionerad vård hos såväl naprapater som kiropraktorer har försvunnit, precis som klimatvård...

Klimatvård, alltså att patienter med till exempel ledsjukdomar och hudsjukdomar, har vårdats utomlands, i ett varmare klimat, har funnits länge inom Region Jönköpings län. Vid nyår försvann möjligheten för patienter att söka denna vård utomlands, de patienter som har fått möjligheten att rehabilitera sig utomlands under våren 2024 kommer att få göra det.

Nya läkemedel och behandlingar gör att behovet av klimatvård har minskat. Region Jönköpings län gör därför som flertalet av regionerna i landet och avslutar denna typ av vård, huvudsakligen inom hud och rehabilitering. Frigjorda resurser kan istället användas på läkemedel och behandlingar inom regionen.

– Vi förstår att det finns många patienter som uppskattar den vården och som känner att de får stor nytta av rehabilitering i ett varmare klimat, men genom att avsluta klimatvård kommer vi att ha möjlighet att hjälpa fler patienter under en längre period än de tre veckor som klimatvården gäller, säger Martin Nedergaard Hansen, förste vice ordförande i nämnden för folkhälsa- och sjukvård, Vårddemokraterna.

Region Jönköpings län har avtal med tre rehabanläggningar utomlands.

Subventionering försvinner
Region Jönköpings län har sedan många år upphandlat vård av kiropraktorer och naprapater till en kostnad på 5,8 miljoner kronor. Vården har fördelats olika i länet. Vid nyår togs subventioner av såväl kiropraktor och naprapat bort.

– Vi har valt att avsluta upphandlingen, vi har egna resurser inom fysioterapin som kan hjälpa våra patienter, säger Martin Nedergaard Hansen.

Källa: Region Jönköping

Taggar

Dela


1 reaktion på Regionen: Klimatvård avslutades vid årskiftet

Att ta bort subventioneringen för naprapater och kiropraktorer är verkligen ett dåligt beslut. Fysioterapin inom vårdcentralen kan inte ersätta deras arbete. Dessutom får man snabbare vård hos de privata än inom regionen. De ynka 5,8 miljonerna är ingen större kostnad för regionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *