Nyheter

Rejäl nedgång av treornas provresultat

Nyheter ”Det är sämre än någonsin och det är en coronaeffekt”, kommentarer barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Arkivbild

I matematik och svenska mäts tredjeklassarna i kommunen, hur de har uppnått kraven på nationella prov, i jämförelse med länet och riket. Jenny Larsen (KD) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden och förklarar mer:

– Vi har legat bra till jämfört med övriga tidigare men i år är det tyvärr sämre än någonsin. I snitt är det 15 procent tapp i dessa båda ämnen bland kommunens tredjeklassare. Det är även en stor skillnad när det gäller pojkar och flickor. När vi ser på frånvarandet över 15 procent av tiden så har den gått från 150 elever till närmare 400 elever i hela grundskolan. Det finns såklart ett samband med att frånvaro har ökat och att eleverna inte gör bra ifrån sig på proven, men det är fler elever som har en problematisk frånvaro och det kommer ta tid att ta igen detta. Vi har tagit höjd för detta, vi vet att trygghet och studiero är viktigt och vi gör riktade insatser.

– Det är tråkigt och ingen rolig information. Vi har haft en svår period under pandemin där barnen inte varit närvarande och då kan inte lärarna undervisa när vi inte haft någon distansundervisning i så låg ålder. Man måste helt enkelt vara närvarande i skolan för att lära sig, avrundar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Fotnot: Resultatet anges från höstterminen 2020. Inget nationellt prov genomfördes i årskurs 3 under vårterminen 2021.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Rejäl nedgång av treornas provresultat

Är förklaringen stora klasser eller för att en stor del av eleverna har särskilda behov, som de inte får hjälp med? Hade varit intressant att veta.

Det är klart det inte kan vara lika bra att vara hemma som i skolan då det kräver stor studiediciplin. Troligen drabbar detta särskilt elever från studieovana hem där de kanske inte får den push som är nödvändig för att ta sig igenom lektionerna och faktiskt lära sig något.

Samtidigt har ju pandemin varit lika illa för alla så det tycker jag är lite väl enkelt att skylla på.

Tyvärr de hade jag rätt igen.
Det är omöjligt att undervisa våra elever på rätt sätt när man har mellan 33-37 elever i en klass.
Det här är skrämmande. Vad har femklövern gjort med vår skola?

Jag håller med, pandemin har ju inte bara drabbat Vaggeryds kommun utan alla kommuner. Då blir jag fundersam när man har det som ”ursäkt”. Har de andra lyckats nå liknande resultat som innan är det skrämmande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *