Nyheter

Rekordår i kommunen – 63,8 miljoner i plus

Nyheter När årsredovisningen anlände på bordet framför politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott visades att 2021 blev ett rekordstarkt år med 63,8 miljoner plus i kassan

Arkivbild. Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M)

Med kommunala bolagens redovisning blir det 80 miljoner plus. Aldrig tidigare har ett sådant stort plus noterats. 

– Vi hade ett rekordår 2016 där vi gick lite mer än 40 miljoner plus. Vi ser under 2021 att här finns nio miljoner i reavinster vilket betyder att vi säljer en del. Och det har hänt en del under året. Vi ser att den stora delen kommer från utväxlingen, vilket betyder att vi är många fler invånare än tidigare samtidigt som nämnderna gemensamt gått elva miljoner bättre än vad vi tänker. Allt är inte pengar i den här årsredovisningen, vi har också måluppfyllelse där 186 mätpunkter finns och vi har gått i mål med 100 av dessa, säger Gert Jonsson (M) vid dagens presskonferens efter sammanträdet med kommunstyrelsens arbetsutskott. 

Totalt sett har befolkningen ökat med 214 personer. 

– Under förra året såg vi den stora inflytten till Vaggeryds tätort där man ökat med 145 personer. Skillingaryd har dock backat medans landsbygden går bra. Både Byarum, Tofteryd och Svenarum ses en ökning och vi har haft i snitt ett bygglov i veckan på landsbygden. Vi hade förväntat oss stora nedgångar men det blev inte riktigt så, vi är nöjda med årsredovisningen, menar Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande. 

2019 drog kommunala byggnationer på ordentligt och fortfarande ligger skulden över 500 miljoner kronor. Ledande politikers tankar är att under året amortera mera. Osäker del är sjukfrånvaron som är svår att sia om. 

– Vi har inte gått i mål med sjuktalen och det är så klart pandemipåverkat. Det var bättre 2021 än 2022 men början av 2022 var tuff, så den här delen är svår att säga något om, kommenterar Gert Jonsson (M). 

Thomas Axelsson (KD) flikar in: 

– Otroligt bra resultat. Anledningen är att intäkterna inte minskade som vi hade trott. Vi har fått mycket bidrag genom pandemin, men det finns andra delar som haft mycket engångseffekt, både när det gäller tomtförsäljning och anslutningsavgifter. Men med det här resultatet kan vi amortera mer, menar Thomas Axelsson. 

– Jag delar mycket av vad Thomas säger, avrundar Kenth Williamsson (S).

Befolkningen i kommunen var vid årets slut 14 476 personer och det är 214 fler än föregående år. 

100 kronor i skatt till kommunen användes under 2021 så här: 26 kronor till äldre- och funktionshinderomsorg, 24 kronor till grundskolan, 16 kronor till barnomsorg, 9 kronor till gymnasieskola och vuxenutbildning, 6 kronor till individ- och familjeomsorg samt sociala insatser, 4 kronor till sim- och sporthall och bibliotek, 4 kronor till gatu- och fastighetsförvaltning samt övrig teknisk verksamhet, 7,50 kronor till kommunstyrelsens verksamhet, 1,5 krona till räddningstjänsten, 50 öre till miljö- och byggverksamhet, 1 krona till arbetslivsbefrämjande åtgärder och 50 öre till valnämnd, revision, överförmyndare med mera.

Så här får kommunen sina pengar: 61 procent av kommunens intäkter från kommunalskatt, 23 procent av kommunens intäkter kommer från staten, 5 procent kommer från taxor och avgifter, 6 procent är statliga bidrag till kommunens olika verksamheter, varor och reavinster samt 2 procent kommer från hyror och arrenden. 

Taggar

Dela


5 reaktioner på Rekordår i kommunen – 63,8 miljoner i plus

I budgetomröstningen i oktober skulle det bli 5,4 miljoner + förra året och det blev 53 miljoner vem räknar i kommunen och flera byggen blev mycket dyrare behöver kommunen hjälp att räkna?

Enligt kommunallagen får kommunen inta ta ut mer från kommuninvånare än vad man sakligt kan redovisa som kostnad för all verksamhet. Intäkter från kommunalskatt, fastighetsavgift, avgifter för vatten, avgifter för sopor, avgifter för hemtjänst, avgifter för äldres särskilda boende, avgifter för måltider inom äldreomsorg, avgifter för bad, avgifter för hyra av kommunägd lokal mm får inte överstiga faktiska kostnader.
En kommun är således inte detsamma som ett aktiebolag som skall generera vinst. En kommun är en samhällelig organisation som skall drivas utan krav om vinst.
Ett stort överskott är således lika dåligt som ett stort underskott. Således redovisar kommunen för år 2021 sett ur kommunallagen ett dåligt resultat. Vad som är orsaken är en fråga för politikerna att diskutera. Blev statsbidragen för höga, är de kommunala avgifterna för höga eller har man tagit in mer i kommunalskatt än ad man tänkt använda. Ledamöter i kommunfullmäktige har således en viktig diskussion att föra senare i år, detta spännande valår.

63,8 miljoner och vad vill kommunen att kommuninvånarna ska bli glada nu, tvärtom!
Hur mycket man har sparat inom skola/ förskola, vård och omsorg!
Barnen/ ungdomarna serveras dålig mat, och när det väl blir god mat så är det begränsat hur mycket man får ta! Så man hade kunnat satsa någon miljon för att förbättra maten för ungdomarna i stället för att spara.
Våra gamla som har byggt upp samhället vad får de? Maten är dålig, lokalerna Sörgården och Furugården är inte fräscha, alla har inte råd att bo i nybyggda exklusiva äldreboende-
Personalen som går på knäna för det finns inga vikarier, lönerna för personal på golvet hade kunnat höjas.
Vad mycket man hade kunnat göra för dessa sparande miljonbeloppet.
Inget att vara stolt över, dålig politik.

63,8 miljoner som kunnat gå till skola samt fritidsaktiviteter för barn. En tragisk siffra med tanke på utvecklingen de senaste åren.
Vem kan vara nöjd med det överskottet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *