Nyheter

Rekordmånga konfirmander

Nyheter ”Aldrig varit med om så stor grupp vilket är fantastiskt roligt” Kyrkoherde Klas Svensson Frisk är ödmjukt imponerad av rekordstor konfirmationgrupp i Skillingaryds församling.

Konfirmationsgänget spelar minigolf. Foto; Jan Bäckelie  [1/6]

Foto; Jan Bäckelie  [2/6]

Klas Frisk Svensson hälsar alla konfirmander välkomna. Foto; Jan Bäckelie  [3/6]

Foto; Jan Bäckelie  [4/6]

Foto; Jan Bäckelie  [5/6]

Foto; Jan Bäckelie  [6/6]

Genom åren har det varit mellan 20 – 25 konfirmander i Åker-Hagshult-Tofteryd-Skilingarydsområdet. När första samlingen var i Skillingaryds församlingshem inför årets första konfirmationsträff fick man utöka ”ringen”.

– Vi skickade ut information brevledes i våras och sedan hade vi ett informationsmöte i juni. När vi hade första samlingen fanns både ungdomarna och deras föräldrar med i vårt församlingshem. Vi gjorde en stor ring av stolar där vi skulle sätta oss, men vi fick göra ytterligare en ring då inte första ringen räckte, fantastiskt roligt, säger kyrkoherde Klas Svensson Frisk.

49 konfirmander finns nu med i konfirmationsgruppen och det är inte enbart en stor årskull utan finns andra delar som gjort konfirmationen så populär.

– Vi har ett starkt arbetsgäng med Jan Bäckelie och Martina Österdahl som är duktiga pedagoger och står för den tyngsta delen men även Rebecca Wendel och Claes Johansson finns till hjälp också samtidigt som de unga ledarna, som är ett antal ungdomar som konfirmerades förra eller för något år sedan. Det är bra att ha med de unga ledarna, inte minst när det är läger, då de orkar vara uppe lika länge som konfirmanderna, säger Klas Svensson Frisk med ett stort leende.

– 60 skoltimmar, som heter samlingar i konfirmationsgruppen, ska delas upp under hösten och våren och vi gör allt till en upplevelse. Vi är på tre stora läger, ett har vi nyss varit på och det var på Gullbrannagården under fyra dagar, där vi använder Frälsarkransen mycket och sätter det i sammanhang, vi pratade om Bibeln, bönen och där fanns Mattias Östenälv till hjälp, vi har pratat om dopet och sedan varvat med lekar och övriga aktiviteter som minigolf och volleyboll, säger Klas Svensson Frisk.

Fyra grupper har konfirmanderna delats in i som heter Matteus, Markus, Johannes och Lukas och nu får hela församlingshemmet tas i anspråk, vilket är ett angenämt problem, när samlingen ska träffas. Oftast är samlingarna några söndagar om året och någon vardagseftermiddag efter skoltid. Kommande läger på Hollsbybrunn kommer att bli speciellt där de har en höghöjdsbana.

– Vid höghöjdsbanan fungerar säkerhetsselen samma trygghet som Gud ger oss, att man inte ska ramla samtidigt som man ska känna sig trygg. På plats finns även ungdomar som fredsbygger på plats och tar hand om oss när vi kommer dit, berättar Klas.

– Innan ungdomarna konfirmeras i Åkers kyrka 8 juni nästa år har vi varit i Berlin där vi gör ett besök på svenska kyrkan som berättar om andra världskriget och vad kyrkan gör för att stötta och hjälpa. Vi besöker även koncentrationsläger där man ser hur illa det kan gå om man inte tänker på vad som är rätt och fel och att alla har lika värden. Vi önskar att man ska förknippa konfirmationen med lycka. Förr skulle man kunna saker utantill, men det ska inte vara som en skola utan en upplevelse om vad kristen tro handlar om och hur det är att ingå i en församling. Vi sjunger mycket, både moderna psalmer och bibelpsalmer. Församlingen satsar på ungdomarna och det här är viktigt för framtiden, säger Klas.

Aldrig har kyrkoherden, i sitt 25-åriga yrkesliv, haft så många i sin konfirmationsgrupp.

– Väldigt kul förstås och vi har mycket roligt tillsammans, vi äldre har fått lära oss att ”Snapchatta” med ungdomarna samtidigt som vi har kontakt med föräldrarna via Facebook. Ungdomarna har gått ifrån Facebook så det är bäst att hänga med i utvecklingen, avslutar Klas.

– Är man tretton år och går i funderingar kring om man ska konfirmeras framöver så kanske man kan fråga runt lite i skolan, hör med de som går konfirmationsgrupp detta året, och förhoppningsvis säger ungdomarna att de har roligt, eller så kanske man är eller har varit med i någon av kyrkans ungdomsgrupper, avslutar Klas.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *