Nyheter

Renhållning billigare men elen blir dyrare

Nyheter Vid kommunfullmäktiges sammanträde under måndagskvällen gick taxor och avgifter igenom. Det blev en lång debatt och här följer några av avgifterna som berör oss invånare.

Jörgen Hansson, ekonomichef och Annika Hedvall, kommundirektör

Jörgen Hansson, ekonomichef i Vaggeryds kommun informerade om taxor och avgifterna som nämnderna har kommit fram till ska gälla från och med nästa år.

– Man ska ta ut rätt taxa och man ska tänka även på generationsperspektivet och att man inte skjuter fram något till kommande generation. Viktigt att vi ansvarar för våra taxor och det här är en omfattande handling ni har framför er, börjar Jörgen berätta inför fullmäktigeledamöterna.

– Angående räddningstjänsten kommer vi att höja årsavgiften från 995 kronor till 1 300 kronor och det handlar om de som har brandlarm och gäller framför allt kommunala- och eller företagsbyggnader. Vi ligger ganska lågt i kommunen och i länet ligger vi i mitten ungefär vad gäller avgifterna. Likväl kommer vi att höja återställningen av de automatiska brandlarmen, då vi har rätt att ta ut en extra avgift för den sortens av insatser. Vi kommer att ändra avgiften från 2 500 kronor till 3 500 kronor. Ganska sällsynt avgift, menar Jörgen.

– Vi kommer att sänka taxan på renhållningen med sju procent. Tidigare har kommunen tagit en liten del i avsättning för deponi den dagen man ska återställa tipparna. Den delen tar man inte ut nu då man flyttar verksamheten till SÅM, förklarar Jörgen.

– Elnätet kommer att höjas och den kostnadsökningen blir 10 kronor i månaden för lägenhetesinnehavare och 15 kronor i månaden för villakund utan elvärme. Elverket har informerat oss att de har fått höja totalt 15 procent under dessa år och under samma period har Vattenfall höjt sina elnätsavgifter med 55 procent, så vi har rätt så låg kostnad ändå, avslutar Jörgen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Renhållning billigare men elen blir dyrare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *