Nyheter

Restaurangen knäckfråga för nya äldreboendet

Restaurangen knäckfråga för nya äldreboendet

Nyheter Om några veckor kommer kommunfullmäktige att besluta om att bygga trygghetsboende och särskilt boende på gamla mejeritomten i Skillingaryd.

I den frågan, huvudfrågan, är alla överens. Men samsynen gäller uppenbarligen inte driftformen för den restaurang som kommer att drivas i byggnaden.
Eller rättare sagt, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ansluter inte bakom det andra steget i förslaget till kommunfullmäktige. De ansluter i sin tur till en motion inlämnad av Pelle Philip och Per-Olof Toftgård (C) om att skyndsamt dra igång processen om bygget på Mejeritomten.
Skrivningen i förslaget till kommunfullmäktige från kommunstyrelsen efter onsdagens sammanträde fick följande formulering:
Förslaget i kommunstyrelsens arbetsutskott formulerades så här för några veckor sedan:
Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen
1.Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med socialnämnden att
skyndsamt starta upp processen.
2.Någon form av restaurangverksamhet kan drivas i annan regi
än kommunen.
3. Motionen anses därmed delvis bifallen.

Men sedan dess har meningskiljaktigheterna skärpts. Det handlar helt och hållet om skrivningen under punkt 2:
Någon form av restaurangverksamhet kan drivas i annan regi
än kommunen.
Den meningen blev den stora knäckfrågan som resulterade i votering. Den vann Femklövern med stöd av Sverigedemokraterna  med 8–5.
– Vi röstade för avslag på punkt två eftersom man där säger varken ja eller nej, man säger kan. Så kan man inte svara på en motion, menar oppositionsrådet Kenth Williamsson (S).
– Detta är en viktig motion och därför hade det varit viktigt med ett klart svar. Vi upplever att man från Femklöverns sida här springer i förväg med det som hör fortsättningen till efter att kommunfullmäktige beslutat om att starta byggprocessen. När det gäller byggnadens innehåll ber vi att få återkomma i nästa steg.
Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) underströk att Femklövern backat från  ursprungsförslaget i motionen från Philip&Toftgård, som hade  skrivningen om att ”bjuda in externa entreprenörer/aktörer till att deltaga i byggnation samt drift av verksamhet”.
Men när det gäller frågan om restaurangen ser han inga möjligheter till en reträtt. Han pekar bland annat på den konkurenssituation som uppstår om kommunen tar hand om den nya restaurangen i det redan restaurangtäta Skillingaryd.
– Restaurangfrågan är en av de mest komplexa delfrågorna i projektet eftersom den kommer att utgöra det stora mervärdet i anläggningen med matservering öppen för allmänheten, säger han.
– Här är det inte tal om att värma upp fryst mat utan om att tillaga mat i restaurangform. Vår tanke är att kommunen ska bygga och utrusta anläggningen och sedan bjuda in entreprenörer.
Det kan alltså bli så att matserveringen vid Furugården i Vaggeryd drivs i offentlig regi medan motsvarade servering vid det nya äldreboendet i Skillingaryd kommer att drivas i privat regi.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *