Nyheter

Revisionens tveksamhet mot markaffär

Nyheter Kommunfullmäktige fick en genomgång av kommunrevisionen. – Vi ställer oss tveksamma till kommunstyrelsens hantering av markförvärv Fåglabäck, säger Göran Svensson

Göran Svensson sitter i kommunrevisionen och har granskat kommunen

Revisorerna Göran Sonesson, Thore Olsson, Inger Strandlund och Göran Svensson fanns på plats under kommunfullmäktige där den sistnämnde revisorn presenterade arbetet: 

– Vi har ett uppdrag att granska styrelse och nämnder. Uppdraget ges av er i kommunfullmäktige. Vi styrs i grunden av kommunallagen. Vad har vi för verksamhet och insatser. Under 2023 har vi haft elva sammanträden. Vi har regelbunden kontakt med fullmäktiges presidiet. Ibland kan man tro att vi är någon form av klagomur i revisionen. För ovanlighets skull hör kommuninvånaren av sig till oss. Vi är inte någon klagomur utan vi ska granska. Vi genomför granskningen genom löpande bevakning av handlingar och protokoll. Vi har ett par nämnder var. Vi genomför regelbundna dialogmöten där syftet med mötet är att öka kunskapen och kännedom om nämndernas verksamhet. Under 2023 har vi gjort några fördjupade granskningar. Det har handlat om resursfördelning inom barn- och utbildningsnämnden. Allokering betyder hur man fördelar resurser. En granskning som den förra revisionen genomfördes men har redovisats under den här mandatperioden. Vi började en granskning av upphandlingen, syftet var att se över att det hanterades enligt de regler och dokument som finns. Ett antal rekommendationer har gjorts och på det hela taget sköts detta på ett bra sätt, dock kan det bli bättre i våra bolag. 

– Syftet med verkställighet med våra beslut och hur våra politiker får en återrapportering. Det finns tecken på att beslut som fullmäktige har fattat i form av motioner och Vaggerydsförslag inte har verkställts som tänkt. Det finns en ny rutin, den så kallad ISA-standard, omfattande revision. Vi revisorer är också utsedda som lekmannarevisorer i våra bolag. Vi har upprättat en revisionsberättelse för 2023 och då vet ni att i föreningslivet så brukar det heta ”revisionens berättelse”, jag tänker att jag gör likadant och läser upp den för er. 

– Vi bedömer sammantaget att barn- och utbildningsnämnden har skött sin ekonomi på ett tillfredställande sätt och den interna kontrollen har varit tillräcklig. Dock bedömer vi att verksamheten inte fullt ut har bedrivits på ett ändamålsenligt sätt, speciellt när det gäller behörigheten till gymnasiet. Måluppfyllelsen för läsåret 2022/2023 var relativ låg. Vi uppmanar därför nämnden att snarast genomföra planerade förändringar och åtgärder i syfte att förbättra elevernas lärande och uppnå uppställda kunskapsmålen. 

Fåglabäcksaffären tog upp av revisionen.

– Vi bedömer sammantaget att kommunstyrelsen har övergripande bedrivit sin verksamhet på ett ändamålsenligt och ekonomiskt tillfredställande sätt, och den interna kontrollen har i huvudsak varit tillräcklig. Vi ställer oss dock tveksamma till kommunstyrelsens hantering av markförvärv i Fåglabäck i Skillingaryd. Enligt uppgifter från kommunledningskontoret kommer rutinerna för hantering av markförvärv tas fram. Det är av stor vikt att utlovade rutinerna tas fram.

– Vi bedömer sammantaget att övriga nämnder i Vaggeryds kommun har bedrivit verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomiska synpunkt tillfredsställande sätt och att den interna kontrollen har varit tillräcklig. Vi bedömer att räkenskaperna i allt väsentligt är rättvisande, vi bedömer att resultatet i årsredovisningen är förenligt med de finansiella målen fullmäktige beslutat och vi bedömer sammantaget att resultatet enligt årsredovisningen är i allt väsentligt förenligt med de finansiella målen. Då det saknas tillräckliga underlag kan vi inte uttala oss om resultatet är förenligt med de verksamhetsmål som fullmäktige beslutat om.

Gert Jonsson (M);
– Kvarstår tveksamheten när just Fåglabäck är utpekat?

Göran Svensson, revisor;
– Vi vet att riktlinjer är på gång. Men det kvarstår frågetecken om hur man hanterar markförvärv.

Gert Jonsson (M);
– Jag känner inte igen att frågan varit uppe på dialogmöte.

– Är man jävig kan man inte besluta om att bevilja om ansvarsfrihet, påminner ordförande Oskarsson (M).

Ansvarsfrihet beviljades av kommunfullmäktiges ledamöter under måndagskvällen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Revisionens tveksamhet mot markaffär

Tack revisionen för ett utmärkt bra arbete.
Med vänlig hälsning
Per-Arne Andreasson

Denna kommentar vill jag få förtydligad! Finns det misstanke om jäv? Eller var det enbart ett förtydligande? I text finns att läsa. Är man jävig kan man inte besluta om att bevilja om ansvarsfrihet, påminner ordförande Oskarsson (M).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *