Nyheter

Revisorerna: Ibland trampar ni in på varandras område

Nyheter Revisorernas berättelse för året 2022 läggs till handlingarna och kommunfullmäktige beslutade att godkänna informationen där man också fick beviljad ansvarsfrihet. 

Berry Lilja föredrog revisorernas berättelse och granskning

Kommunfullmäktiges utsedda revisorer, Berry Lilja, Daniel Paulsson, Inger Strandlund, Lars Erik Joakimsson och Sture Filipsson, granskade den verksamhet som har bedrivits i styrelser och nämnder genom utsedda lekmannarevisorer den verksamhet som har bedrivits i kommunens företag. Under året har kommunrevisionen haft tio sammanträden där politiska företrädare bjudits in för att presentera sina ansvarsområden eller för en redovisning av frågeställningar som revisorerna aktualiserat.

En grundläggande granskning har gjorts genom löpande bevakning av handlingar samt genomfört överläggningar med kommunstyrelsens presidium.  Där har det bland annat diskuterats måluppfyllelse, ekonomi, budget, ekonomistyrning, kostnadskontroll, intern kontroll, egna riskanalyser samt uppföljning av tidigare granskningar. 

Fördjupad granskning har gjorts under 2022 för projekt Södra Stigamo, barn- och utbildningsnämnden, kvalitén inom hemtjänsten, Fenix 2, elförsörjning på Stigamo samt bokslut och årsredovisningar. 

Berry Lilja, ordförande i revisorsnämnden fanns med under kommunfullmäktige och rapporterade: 

– Oerhört följsamma. Vi efterlyste mer information om Stigamo. Det fick vi. Vi fick en vinst och en mängd med arbetstillfällen dessutom. Allvarligare gällande barn- och utbildningsnämnden, det kommer en större granskning som vi gjort. Fördelningsmodellen har inte fungerat som tänkt. Man ska säkerställa resurser till barn- och utbildningsnämnden. När man hör resultatet från nämnden kan man fundera över om det är resurser som felar. Vi var elfte bästa skolkommun för inte så länge sedan. Det är en kraftig utförsbacke på dessa åtta år. 

– Vi har tittat på hemtjänsten och det larmades om den låga kontinuiteten. Det var över 26 personer som skulle komma hem till mig. Det är integritetskränkande. Nu har det blivit bättre och det är viktigt att man får upp kontinuiteten med de hemtjänstanställda, för då blir det lika illa igen. 

– Vi har tittat på hanteringen av Fenix 2. Där kan vi säga att vi fick ett utförligt svar från tjänstepersonerna kring hanteringen av skolan. Med anledning av den redovisningen fortsatte vi inte med granskningen. Vår uppfattning är att man kunde ta in juridisk expertis tidigare. Ingen felaktighet gjordes. 

– Elförsörjningen på Stigamo. Om kommunen gjort felsteg här, så var det små felsteg. Det är inte kommunen som har felat, så ingen skugga över dessa. Vi måste lära oss av detta att vi inte kan sälja tomter om vi inte kan garantera försörjning av vissa saker. 

– Vi har märkt att ibland trampar ni in på varandras område, på gott och ont. Ibland tar kommunstyrelsen över nämndernas arbete och ibland skickar nämnderna över arbetet till kommunstyrelsen. Läs arbetsbeskrivning och kommunstyrelsen är inte kommunfullmäktige. Med tanke på att kommunstyrelsen ska bereda, tänk på det!

Berry Lilja summerar: ”Vi tillstyrker ansvarsfrihet för samtliga styrelse, nämnder och samtliga politiker”.

Taggar

Dela


1 reaktion på Revisorerna: Ibland trampar ni in på varandras område

Berry Lilja: Visa fram ”ofriserade” siffror på vinsten på Stigamo. Och berätta vari ligger vinsten med många arbetstillfällen när kommunen inte kan erbjuda boende till de som vill flytta hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *