Nyheter

Riktlinjer för placering i förskoleklass togs

Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde gjordes riktlinjer upp gällande skolplacering. – Vi vill ha riktlinjer som stöd för våra rektorer, menar vice ordförande Carl Johansson (M).

Arkivbild

Egentligen har nog inte skolplaceringar varit ett problem hos oss i Vaggeryds kommun. I alla fall inte fram till alldeles nyligen då det visade sig att Götafors skola i Vaggeryd blev mer ”populärt” och att fler barn placerades där än vad man hade plats för. Därför gjordes riktlinjer upp för skolplaceringar vid senaste barn- och utbildningsnämndens sammanträde. 

– Huvudprincipen är att en elev folkbokförd i kommunen ska placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Det har med mitt skolval att göra och vi har inte upplevt det här ”bekymret” tidigare tills alldeles nyligen då det var fler som önskade Götafors skola i Vaggeryd, än vad vi hade plats för, säger förvaltningschef Per-Erik Lorentzon.

Nämndens vice ordförande Carl Johansson (M) menar på att ”finns det riktlinjer kan rektorerna luta sig mot detta”. Sagt och gjort. Riktlinjer för skolplacering gjordes av våra politiker. Nedan finns några axplock ur de nya riktlinjerna gällande skolplacering: 

Vårdnadshavarens önskemål får dock inte gå ut över en annan elevs rätt till placering, vid en skola nära hemmet. I Vaggeryds kommun innebär det att eleverna i tätorten inte ska placeras vid en skolenhet som ligger mer än två kilometer från hemmet, om inte de själva önskar en skola som ligger längre bort. I det fall det inte är möjligt att tillgodose alla vårdnadshavares önskemål används följande kriterier för placering för att avgöra vilka som ska få platser på den skola som är full: 1. Elever som har den aktuella skolan som skolskjutsskola. 2. Syskonförtur. 3. Relativt avstånd. 4. Lottning. 

I ett relativt avstånd är skillnaden i gång- och cykelväg till den önskade skolan jämfört med en alternativ skola i närheten. Det relativa avståndet beräknas i avståndet mellan elevens folkbokföringsadress och den önskade skolan mäts. Avståndet till den önskade skolan jämförs med avståndet till den närmaste eller näst närmaste skolan för att få fram skillnaden i avstånd, det vill säga det relativa avståndet. Därefter jämförs det relativa avståndet för samtliga som sökt i samma årskurs i samma skola. Om två elever önskat samma skola och bara en av dem kan få plats, så är det den eleven som har det längst relativa avståndet till den alternativa skolan som har rätt till platsen. Om vårdnadshavare anser att handläggningen inte gått rätt till kan denne överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Rätt till skolplacering i kommunen har: elever folkbokförda i kommunen, från och med höstterminen det år de fyller 6 år, elever placerade av socialtjänst på HVB-hem – hem för barn och ungdom – eller i familjehem som är beläget i kommunen eller nyanlända elever boende i kommunen. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Riktlinjer för placering i förskoleklass togs

Detsamma borde gälla för förskolan
Alla föräldrar har inte bil, så kan bli långt vid hämtning och lämning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *