Nyheter

Riktlinjerna satta för ny driftsform

Nyheter För ett år sedan beslutade kommunfullmäktige att möjligheten till intraprenad skulle finnas i kommunen. I måndags togs ett första steg i intraprenadsformen då ledamöterna godkände riktlinjerna. 

Arkivfoto. Hantverkare och vaktmästare kan drivas i intraprenad?

Ekonomichef Jörgen Hansson och personalchef Åsa Öhrn fanns på plats i Folkets Hus där riktlinjerna för intraprenadform, som är en del av femklöverns programförklaring, presenterades. 

– För att starta en intraprenad krävs att det finns intresserade enheter eller personer som ansöker hos sin förvaltning. Berörd nämnd ansvarar för att godkänna ansökan, överenskommelser, verkställighet och uppföljning, berättar Jörgen Hansson. 

I de beslutade riktlinjerna beskrivs intraprenad som en självständig resultatenhet med mer frihet, befogenheter och ett större ansvar för den egna verksamheten, medarbetarna och ekonomi än andra kommunala enheter. Friheten är inte begränsad då intraprenad behöver följa de lagar, föreskrifter och förordningar som gäller för andra kommunala enheter inom samma verksamhetsområden. Enheten är fortfarande kommunalt ägd och driven och personalen är anställd av kommunen. 

Intraprenaden ska tillämpa den lagstiftning som gäller för offentlig verksamhet, såsom kommunallagen, offentlighets- och sekretesslagen, förvaltningslagen, lagen om offentlig upphandling, arkivlagen samt arbetsrättslig lagstiftning och speciallagstiftning inom det aktuella verksamhetsområdet. Intraprenaden lyder under offentlighetsprincipen. Intraprenaden har rätt till samma service och stöd som andra kommunala verksamheten har, om inget annat överenskommits. Intraprenaden följer kommunens riktlinjer kring lön och löneutbildning. Medarbetarna som startar en intraprenad behåller sin anställning i kommunen. 

Förändringar av detta måste godkännas av ansvarig nämnd och delges i kommunens fastighetsenhet. Fastighetsenheten ansvarar för fastighetsservice och underhåll. Kostnaden för detta ingår i den hyra som enheterna betalar. Intraprenaden ska samråda med fastighetsenheten kring alla fastighetsåtgärder. 

Riktlinjerna för intraprenad godkändes under måndagens kommunfullmäktige. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *