Nyheter

Ritade de första pinnstolarna – kan ge namn åt gata i Hok

Nyheter För närmare 200 år sedan var Henrietta Gyllenhaal-Killander en driftig kvinna som gjorde sig välkänd i Hok med omnejd. Bland annat så ritade hon den första pinnstolen. Nu föreslås hon att namnge en gata i samhället i framtiden.

Foto: Wikipedia

En skrivelse har kommit in till kultur- och fritidsnämnden där förslagsställaren vill att man uppmärksammar Henrietta Gyllenhaal-Killander när nya gator ska namnges i Hok i framtiden.

Gyllenhaal föddes 1816 och var dotter till friherren Lars Herman Gyllanhaal. 1838 gifte hon sig med Johan Fredrik KIllander och makarna bosatte sig på Hooks herrgård.

Vill ändra stavningen

Henrietta Gyllenhaal-Killander var en aktiv kvinna och hade många järn i elden. Bland annat ritade hon den första pinnstolen som blev utgångspunkten för den rika pinnstolstillverkningen på höglandet sedan dess.

Nu har alltså ett förslag inkommit om att hon ska uppmärksammas när nya gator ska namnges i Hok i framtiden.

Killanderska släktföreningen har genom ett yttrande till kultur- och fritidsnämnden gett sitt stöd till förslaget. Dock med önskemålet att stavningen beaktas kring Henriettas förnamn med önskemål om att en gata får namnet Henriette Killanders väg.

Kultur- och fritidsnämnden går på förslagets linje och kommer uppmärksamma Henrietta Gyllenhaal-Killander i framtida namngivningar av gator Hok. Än så länge finns det dock ingen specifik väg eller gata att namnge.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *