Nyheter

Roger omvaldes som ordförande för LRF

Nyheter Vid LRF:s kommungrupp årsmöte på Tallnäs under måndagskvällen omvaldes Roger Andersson till ordförande. På agendan var vildsvinskador och gröna frågor

Ett ljus tändes och tyst minut gjordes innan årsmötesförhandlingarna startade  [1/9]

Martina Willman och Gunnar Nordkvist valdes till årsmötets sekretare och ordförande  [2/9]

  [3/9]

  [4/9]

Valberedningen kontrollerar antalet val som ska göras  [5/9]

  [6/9]

Roger Andersson omvaldes till ordförande för LRF kommungrupp och...  [7/9]

...tackade för förtroendet  [8/9]

  [9/9]

Innan årsmötesförhandlingarna startade tändes ett ljus och en tyst minut hölls. 

– Vår regionordförande Anders Friberg lämnade oss i februari. Vi tänder ett ljus och tänker med tacksamhet…, var Roger Andersson inledande ord innan årsmötet startade.

När årsmötesförhandlingar gjordes valdes Gunnar Nordkvist till mötesordförande och Martina Willman till årsmötets sekreterare. 

Martina berättade om kommungruppens verksamhet under året:
– Vi har bevakat frågor som rör den gröna näringen. Översiktsplanen har varit viktig för oss, där vi har lämnat in synpunkter. Vi finns som remissinstans till miljö- och byggnämnden. Ur ett långsiktigt perspektiv vill vi inte bygga på åkermark samtidigt som vi inte vill motsätta oss generationsboende. Vi anordnade en gemensam träff med fokus på kostnadsläget i lantbruket. Det har varit val under hösten och målet med frågorna till partierna, där vi fick in svar från samtliga, var att upplysa likheter och skillnader. Vi har varit inbjudna av KD och L för att diskutera frågor. Vi har behandlat vargfrågor och anordnat träff med kommunens beredskap- och säkerhetssamordnare vid räddningstjänsten. Vi har funnits med på olika möten och träffar som vi ansett vara viktiga för våra medlemmar. 

Vid årsmötet gjordes omval på ledamöterna Olof Jonsson, Stefan Storck och Emma Persson. En enig grupp av årsmötesdeltagare beslutade att Roger Andersson får fortsätta som ordförande. 

Vad som väntar kommungruppen framöver:
Närvara vid Vuxensskolans stämma, fortsätta dialog gällande de gröna näringarna. Säkerhet- och beredskapsfrågorna ska det jobbas vidare med. Informationskvällar för medlemmar ska genomföras. Vi är med på de utbildningar som är viktiga för oss. Den nya järnvägen Byarum-Tenhult följer styrelsen  och ska lämna in synpunkter.

– Vi vill gärna ha in synpunkter från de medlemmar som berörda, säger Roger Andersson angående järnvägsfrågan som tillsammans med Jönköpings LRF kommer att göra en skrivelse till Trafikverket. 

Kommungruppen såg också att vildsvinsskador ökat i kommunen, vilket Roger Andersson kan ha förklaringen på: 

– 2020-2021 strök många smågrisar med och då laddade de rejält här inför 2022 och suggorna har haft stora och många kullar, man kan säga att det exploderat. Vi har det här på agendan och kommer informera fortlöpande. 

Roger Andersson undrar om det är något mer som ska tas upp inför året och årsmötesdeltagarna var överens om att en skrivelse till regionstyrelsen gällande postens varanndagsutdelningen skulle göras, som därifrån skickas till posten. 

Under årsmötet berättade Emma Persson, från Häradsköp, om den lokala upphandlingen i Vaggeryds kommun. 

– Precis som Roger nämner, vi är viktiga. Kommunen vill möjliggöra för oss att kunna leverera. Det som skickas med här är att man får anmäla sitt intresse och i nuläget är det 12 olika leveransadresser med leverans en gång i veckan till skolan och två gånger i veckan till äldreomsorg. Upphandlingen gäller nötfärs, blandfärs, tärnat nötkött, fransyska, strimlat nötkött, högrev, ägg och mjölk, berättar Emma. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *