Nyheter

Roger Randow – En snidare

Nyheter Bildhuggare var ett mycket vanligt yrke på våra möbelfabriker fram till 1950-talet. Fram till dess var möblerna ofta dekorerade med vackert skurna ornament, stol- och bordsben var prydda med lejontassar. 

Möbeldesignen förändrades och bildhuggeriet försvann. Några bildhuggare startade då egen verksamhet med konstnärlig inriktning. Här kan nämnas Bertil Ågren som blev en framgångsrik träkonstnär mest känd för sin utsmyckning av offentliga lokaler och kyrkor. Gustav Lunnevads hästar och fåglar är välkända och uppskattade av många Vaggerydsbor. Våge Alm blev känd för sin ”Smålandshäst” som såldes genom Hemslöjden.

Roger Randow som bodde granne med Gustav Lunnevad kom tidigt i kontakt med honom. Gustav uppmuntrade Roger till att börja ”skära”. Trä och slöjd blev med tiden Rogers levebröd. I år har han avslutat sin tjänst som slöjdlärare och nu kan han mer helhjärtat gå in för sitt eget skapande hemma i sin välutrustade ”snickarbod”.

På Hemvändardagen visade Roger upp sina skurna miniatyrer i trä av kända Vaggerydsprofiler i Magnisa stuga. Intresset var stort och många av besökarna ville berätta om sina möten med samhällets original.

På onsdag berättar Roger, vår yngste bildhuggare, om sina ”gubbar” på Bäckalyckan. ”Gubbarna ” finns då på plats men Roger visar också bilder på sina gunstlingar. Han vill gärna att publiken delar med sig av sina möten med till exempel Meken, Perrongville, Snoddas, Tjaback, Björn Paulsson eller någon annan av hans 30 figurer.

Det blir också sång och gitarrmusik av Jonas Ohlsson från Byarum.  

Björn Eriksson  [1/5]

Gunnar Johansson  [2/5]

Hubert " Tjaback" Jonsson   [3/5]

Alarik "Perrongville" Wihlsson  [4/5]

Karl-Gustav "Meken" Wickström  [5/5]

Taggar

Dela


3 reaktioner på Roger Randow – En snidare

Jag saknar en figur med namnet pajne , finns det en möjlighet att tälja en sådan. Skulle vara roligt att se.

Hej Marie ! Roger kommer till Bäckalyckan i morgon kväll onsdag 25/10 och jag är där och spelar in hans föredrag om gubbarna. Du får gärna kontakta mig på tel 0722745996 angående detta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *