Nyheter

Rökning av ledning visade felkopplingar i Hok

Nyheter Hoks felkopplingar är snart till ända. – Arbetet har gått riktigt bra, menar nämndordförande som tillsammans med sina kollegor också fick en övergripande dragning gällande ledningsnäten i kommunen som mäter över 40 mil. 

Arkivfoto från tidigare kontroll av kommunal vattenledning

– Vi har 432 kilometer ledningsnät i kommunen, berättar tekniska nämndens ordförande Jerry Karlsson (L) som tillsammans med sina ledamotskollegor fick en fördjupad information vid senaste nämndmötet. 

När det gäller dricksvattenförluster, vattenläckor och annat svinn uppskatta det nationellt ligga på strax under 17 procent. I vår kommun uppskattades utläckaget till desto mer, 25 procent. År 2020 var siffran på nationella nivån 17 procent. 25  procent motsvarar 236 847 kubikmeter vatten. 

Tekniska nämnden fick information om att den troliga orsaken till utläckaget under året som varit är de stora läckorna som varit. När det gäller inläckage, exempelvis dagvatten som är felkopplat till spillvatten och rent vatten som renas i onödan, är det svårt att mäta nationellt på grund av att duplikat och kombinerade ledningar finns i olika utsträckningar hos kommunerna. Snittet uppskattas vara cirka 35 procent nationellt och i vår kommun var inläckaget under förra året 32 procent, vilket motsvarar 334 418 kubikmeter vatten. 

Ledningsförnyelse för året är planerad vara 1,1 kilometer av hela nätet som är 432 kilometer. Önskvärd förnyelsetakt är 100 år. En ekonomisk plan finns med 7 miljoner under 2023 till ledningsförnyelse och 8 miljoner år 2024. Planen finns med i strategiska plan- och budgetarbetet. 

– Under nämndmötet följde vi upp omkopplingar i Hok. Vi gjorde en rökning och kontrollerade var det var felkopplat. Nu är de flesta åtgärdade. Det finns några platser som det släpar fortfarande men de allra flesta är nu åtgärdade i Hok. Det har gått väldigt bra. Det är viktigt att göra detta så att vi slipper inläckage i avloppet, som tar mycket energi att rena, berättar Jerry Karlsson (L). 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Rökning av ledning visade felkopplingar i Hok

Varför nämner ni inte alla gamla avloppsledningar som är otäta och tar in både sand och grundvatten som belastar reningsverket. De borde ha varit utbytta för länge sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *