Nyheter

Rolf föreläser om Sophie Sager

Nyheter På Bäckalyckan utanför Vaggeryd kan man få lyssna till en föreläsning om Sophie Sager. Det är Rolf Fredriksson som föreläser.

Sophie Sager, som föddes i Krängsberg i Byarums socken flyttade som 23-åring till Stockholm för att försörja sig som sömmerska. Hon fick svårigheter med att hitta någonstans att bo. Som ogift ensam kvinna hamnade Sophie först i klorna på en hyresvärd som erbjöd husrum mot att hon prostituerade sig och blev en del i husets bordellverksamhet. Sophie försvarade sig, flydde och sökte nytt boende men det slutade med att hennes nye hyresvärd misshandlade henne och krävde sexuella tjänster av henne. Hon anmälde sin husbonde för våldtäktsförsök. Hon vann rättegången och blev rikskändis för sitt mod. ”Sagerska målet” blev ett nyhetsbegrepp och rättegången gjorde Sophie till en av de mest kända kvinnorna i Sverige.

Sophie använde sitt kändisskap till att skriva och agitera för kvinnans frigörelse och rättigheter. Hon propagerade för jämställdhet och kvinnors rätt till utbildning. Sophie emigrerade till USA när hon var 29 år. I Amerika fortsatte hon att agitera för kvinnors rättigheter.

Vad var det som gjorde Sophie Sager till en så stridbar och modig kvinna?

Rolf Fredriksson besöker Bäckalyckan onsdagen 27 april för att föreläsa om Sophie Sager. I arkiven har han funnit intressanta uppgifter om familjen Sager i Krängsberg och Rubbeslätt och om inflytelserika släktingar på småländska järnbruk och prästgårdar. När Sophies far Gabriel Sager dog var hon 9 år gammal. Hennes mor Johanna född Bergenhotz med ansvar för fem barn kom då på obestånd. I Byarums sockenstämmoprotokoll har Rolf hittat mycket skrivet om henne och barnens behov av hjälp.

Porträtt Sophie Sager 1848  [1/5]

Krängsbergs gård  [2/5]

Handlingar från Byarums sockenstämmor på landsarkivet i Vadstena.  [3/5]

Handlingar från Byarums sockenstämmor på landsarkivet i Vadstena.  [4/5]

Rolf Fredriksson  [5/5]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *