Nyheter

Rovdjur i Vaggeryds skogar?

Nyheter En läsare har skickat in bilder från troliga rovdjursspår i skogarna norr om Vaggeryd. Vi har pratat med expert på Länsstyrelsen för att få analys av bilderna.

  [1/4]

  [2/4]

  [3/4]

  [4/4]

På en skogsstig strax norr om torsbo i Vaggeryd har spåren hittats. Läsarbilder tyder på något, men vad? Vi har varit i kontakt med naturvårdsförvaltaren Kjell Mohlin på Länsstyrelsen i Jönköping.

– Det är inte lätt att se på bilder, helst vill man analysera spåren i verkligheten. Men jag skulle kunna gissa på hundspår. Ett lodjur har låg marktyngd och när de sätter i klorna i backen blir det knappt några spår. Av spåren att döma är det således mest troligt att det är en jagande hund som hittat något vilt, då spåren är rätt så kraftiga, säger Kjell till Skillingaryd.nu.

– Lodjuret har bra fäste och i snön ser man enbart ”nålstick” efter tassarna. Lodjurets tass är ungefär 10 cm och djuret har ett lätt marktryck då den bara väger 15 – 20 kilo, då blir det inte så ”grova” märken i backen, avslutar Kjell Mohlin, som förutom naturvårdsförvaltare är ansvarig för länets naturreservat.

Enligt länsstyrelsen finns det ett 20 – 30-tal lodjur som rör sig inom länets gränser. Senare åren har lodjuren etablerat sig i de centrala delarna av länet. Tidigare såg man ofta lodjur i länets ytterkanter. Lodjuret kan ses som en stor katt och klorna katten har, för att jaga byten, är spetsiga och sylvassa.

 

Taggar

Dela


1 reaktion på Rovdjur i Vaggeryds skogar?

Definitivt hund skulle jag säga. Har lodjur på marken utanför Svenarum. Varje vinter tydliga spår i snön de ser helt annorlunda ut i jämförelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *