Nyheter

S föreslår: Bygg ny simhall

Nyheter I dag kallade S med Kenth Williamsson och Kenneth Åberg i spetsen till presskonferens. Den socialdemokratiska duon förordar att "det enda av alternativen vi ser är att bygga ny simhall".

Kenth Williamsson och Kenneth Åberg förordar ny sim- och sporthall

Kenth Williamsson (S) och Kenneth Åberg (S) bjöd på kaffe i föreningens lokal i Vaggeryd under tisdagseftermiddagen, duon börjar berätta:

– Remiss från kultur- och fritid har anlänt hur man såg på simhallen i Vaggeryd och det gjorde man vid årsskiftet. Då skickade man med en teknisk rapport och en rapport med bilder från simhallen där man har fotograferat tillstånd för olika platser i simhallen, skador och liknande. Man skickade ut det här till partierna för att veta hur de olika partierna såg på alternativen: nybyggnation eller att man reparerar simhallen. Från vårt parti har vi gått igenom den tekniska rapporten, vi har även tittat på annat underlag och vi har granskat hur man gjort i andra kommuner. 50 år fyller simhallen i Vaggeryd och den tekniska livslängden rinner snart ut, berättar Åberg och Williamsson. 

– Vi anser med tanke på simhallens ålder ser vi att en nybyggnation är det bästa alternativet. Platsen är inte klar, den ska utredas vidare. 

Kenneth Åberg:
– Vi lägger ingen större synpunkt på den tekniska rapporten utan ifrån den erfarenhet vi har och vi har ingen anledning till att överpröva detta. Vi är tydliga med att ska vi bygga om, skapar det en rad frågetecken att beräkna och planera en sådan renovering, det har vi erfarenhet av. Vi får kanske inte någon slutprodukt som håller i 50 år utan kanske är en halvbra lösning, det skapar också ett avbrott i simhallsdelen. Det handlar om cirka två år när man renoverar och det finns många tvillingsanläggningar som vi har sneglat på. Skillingaryd är en liten simhall och samhället växer och det blir då ingen bra ersättning att bussa. Den enda realistiska är att ta drängalyftet att bygga en ny sim- och sporthall. 

Sporthallen är inte med i remissen, men…

– Den är bokad mycket och det kanske går att skapa en mindre sporthall i samband med ny simhall, säger Kenneth Åberg (S). 

– Det är det långsiktigt riktiga att bygga nytt. En ny simhall har mycket billigare driftskostnader än vad en gammal simhall har, menar Kenth Williamsson (S). 

När önskar ni en ny simhall i kommunen? 

– Det har vi inget svar på i dagsläget, men det måste tillsättas en grupp som utreder en ny simhall. Det finns skrivet i rapporten att man beräknar livslängden till befintlig anläggning, om man inte gör någon åtgärd, till något år. Sedan finns det en tabell för uppskattad livslängd. Det står att renovering till nyskick, genom att gjuta om konstruktionen, kan ge upp mot 50 års livslängd. 

Var önskar ni nya simhallen?

– Tillgång till kollektivt resande bör vägas in. Vi är en tvåkärnig kommun. Vi har en levande och växande befolkning på landsbygden som söker sig in mot tätorten och det ska också fungera för dem. Läget är ingen enkel fråga utan att vi noga gå igenom var bästa platsen är, säger Kenneth Åberg (S).  

Vad kostar en ny simhall?

– Ska man bygga övriga hallar och gemensamma anläggningar som man kan nyttja? Vad skulle det kosta och hur skulle det kunna se ut. Vad är det rimligt att en ny simhall ska innehålla? Enbart simhall kanske 200 miljoner kronor, menar Kenth Williamsson (S). 

  Vi har inte 20 år på oss utan bara det här deceniet, säger Kenneth Åberg (S).  

S har svarat på kultur- och fritids remiss, som därefter lyfts i budgetberedningen. 

– Budgetberedningen tillhör vårens nöje och den startas här i slutet av månaden, menar Kenneth Åberg (S). 

Taggar

Dela


Läs mer

Politiska gruppen planerar för ny simhall i Vaggeryd

25 reaktioner på S föreslår: Bygg ny simhall

När den budgeteras. glöm då inte att multiplicera med 1,5 eller 2 för att komma nära den verkliga kostnaden. Allt annat tycks ju bli 50–100 procent dyrare än budget. Är det verkligen lönt att hyra in externa dyra konsulter som räknar? Det gör det ju bara ännu dyrare.

Hade varit toppen med en ny simhall mellan Skillingaryd och Vaggeryd, med möjlighet till äventyrsbad. Det genererar ju pengar till kommunen i inträde och gör kommunen ännu mer attraktiv när folk letar bostad, och bidrar även till folkhälsan då många familjer gärna skulle åka dit för att bada och röra på sig.

Bra tanke Ingvar. Och med äventyrs bad som i mindre omfattning som Sävsjö tex. Nu åker invånare till andra kommuner så ett nytt badhus mellan orterna. Och barnen från landsbyggden åker redan buss.👍så ett bra förslag!
Mjo

Bra förslag. Köp in Strömsunds fastighet. Perfekt att bygga om till badhus högt till tak fantastiskt läge. 4 km från Vaggeryd och Skillingaryd. Lagom cykelavstånd för dagens ungdomar. Annars går bussarna förbi en gång i halvtimmen.

Det som fattas i S plan är som vanligt hur det ska betalas.
– Utveckla gärna, så kanske vi kommer framåt snabbare.
Lite svårt att förstå när S kritiserar överskridanden i investeringsbudget, samtidigt som man går ut med förslag som är största investeringen i kommunen någonsin.
Det kan gå, men då måste man seriöst kolla på vad som är prioriterat, man kan inte ”prioritera allt” bara för att det är val till hösten.

De finns en sjö av pengar i denna kommunen som man kan ösa ur till fastigheter man måste renovera på grund underhåll samt Fenix 2 som skall åtgärdas av samma byggfirma till en kostnad?

Men oj då. Mats. Har de fem allianspartierna berättat vad en renovering ska kosta ? Era uträkningar brukat ju bli 3 gånger så dyra dessutom i slutändan. Det har vi lärt vid bygge av förskolor och lokal Salvan i Skillingaryd. Skryt lagom, det blir mer trovärdigt då. Det är 5-allianspartierna som har majoritet i Vaggeryd kommun. Du tillhör dem

Linnea, jag vet inte vad jag skrutit om? Jag har inte skrivit att jag förordar en renovering, bara konstaterat att ett parti går ut och förordar ett nybygge utan att tala om hur det ska finansieras, samtidigt som man tycker att det investeras för mycket.

Äntligen ett ordentligt badhus behöver vi som man kan bada med familjen
Mycket bra förslag bygg nytt som håller ett bra tag

Ge är det inte bättre och dela på kommunen Vaggeryd för sig med eget styre och lika med Skillingaryd, eller vad tycker du?

Äntligen går ett parti och pekar med hela handen
Nödlösningar har vi gott om i kommunen.
Bra jobbat S! Nu fick jag framtidshopp om våra barn/ungdomar.
Med en ny simhall kanske man ska titta på att öka tillgängligheten i densamma.

Detta har Moderaterna sagt de senaste 3 åren och roligt att (S) insett samma sak! Det man kan göra är som Bernt Ekfeldt säger att bygga en ny badanläggning i närheten av nuvarande som vi framfört under hela mandatperioden. Att bygga en ny simhall gör ju att ytor frigörs för tex en mindre sporthall där simhallen är nu men blir dyrt för taket ser inte så fräscht ut. Bra att det finns enighet för en ny simhall och en utan äventyrsbad etc.

Men herr Seger. Hur många sammanträden har du sovit dig igenom? Sossarna sa det här före milleniumskiftet. Kolla gärna i äldre tidningsartiklar så får du se.

Hur många av de 25 åren har Borgarna/ Alliansen / femklövern haft majoritet att bestämma? Du ska inte slira undan. Eller är ni så oense att ni inte kan bestämma er för någonting?

Riv den gamla simhallen och anlägg en ny idrottshall där istället. Bygg ny simhall på annan plats tex i den lokalen bakom BVC.

Bra ide’ ! En enkel ny modern, energisnål, separat simhall/ badanläggning med diverse lokaler (för bad endast alltså), borde kunna byggas för hela kommunens behov på lämpligt ställe i kommunen samt att göra en ”aktivitetshall” i respektive befintliga simhall/bassänglokal i Skillingaryd och Vaggeryd s stället. Slopa spa och ”annat onödigt”.
En massa underhåll och reparationer i befintliga sporthallar slipper man säkert.

A Johansson;
Mellan Vaggeryd och Skillingaryd finns ingen plats, har du varit där och tittat?

Hur ska alla barn i skolan komma dit? Att bussa folk kors och tvärs är knappast någon bra lösning nu när vi ska värna om miljön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *