Nyheter

Politiska gruppen planerar för ny simhall i Vaggeryd

Nyheter I strategisk plan och budget inför året fanns texten ”en politiskt sammansatt grupp har i uppdrag att klargöra lokalisering och ambitionsnivå för Vaggeryds simhall”.  Vad har hänt sedan dess? – De flesta nämnde redan på första mötet att en ny simhall var det man kunde tänka sig, säger ordförande i politiska gruppen Kenth Williamsson (S).

Arkivbild på Kenth Williamsson och Kenneth Åberg som presenterade S-budget förra året. Då var simhallen en av partiets stora frågor

På kommunstyrelsens sammanträde i början av januari i år beslutades om en politisk sammansatt grupp gällande Vaggeryds simhall. Gruppen fick i uppgift att klargöra lokalisering och ambitionsnivå för simhallen. 

Kenth Williamsson (S) valdes till ordförande i gruppen och vi har träffat honom för ett ”simhalls-snack”, då det också är ett år sedan Socialdemokraterna offentliggjorde att ny simhall stod högt på önskelistan när partiets budget presenterades. 

Nu är vi i mitten av mars och vi undrar såklart med vad som händer med simhallen i Vaggeryd? Blir det politiskt ja till att bygga ny, var i så fall eller renovera den nuvarande? Kenth berättar: 

– Nästa vecka är det dags för det tredje mötet. Under möten vi haft har vi haft två studiebesök på våra simhallar. Vi har fått en dragning av Kent-Åke, som är sim- och sporthallschef i Vaggeryd. Alla fick samma information och grundläggande information. Vi fick se status på simhallarna. Alla kunde bilda sig en egen uppfattning. Det har gjorts tre olika utredningar och rapporter som vi tagit del av och nu kan vi bilda oss en uppfattning. En omvärldsanalys gällande livslängd på en simhall har gjorts. Vaggeryds simhall är 50 år och har man inte gjort en större renovering så är tiden ute för simhallen. Skillingaryds simhall är yngre, i bättre skick och man har bytt ut reningsanläggning, man har tagit ett större tag när det gäller Skillingaryds simhall. Man märker rätt tydligt att det är stor skillnad mellan tätorternas simhallar. Vi fick också en liten utredning som Vetlanda gjort angående sin simhall. Simhallar är komplex och svårt. Det kräver extra mycket jämfört med andra sorters fastigheter. Remissen från kultur- och fritid genererade att man ville få in synpunkter. En majoritet om att bygga en ny simhall var det nog rimligaste med tanke på status. Hur såg man på det? Jag bad också de övriga partierna fundera på det utifrån det underlag vi skickade ut. De flesta nämnde redan på första mötet att en ny simhall var det man kunde tänka sig. Det var inget parti som renovering var det bästa alternativet, berättar Kenth Williamsson (S) och fortsätter: 

– Det som också har diskuterats på dessa möten är även placering och vad för typ av simhall vi ska ha. När det gäller placering så hade vi med stadsarkitekten på vårt besök under andra mötet och han hade lite tankar vad som är viktigt. Detta kommer att lyftas på nästa möte som vi ska ha i Gnosjö. Gnosjö är ungefär samma storleksordning som kommun och vi tyckte att de har lyckats bra med sitt simhallskoncept. Stadsarkitekten hos oss har föreslagit olika platser som skulle vara tänkbara. Det vi har sagt är en viktig parameter är att det finns kommunikationer till den nya simhallen, det ska vara lätt att ta sig dit. Fastighetschefen Claes Karlsson har varit hos oss och berättat om vad som är viktigt ur byggnationstänk. Man ska förbereda det noggrant och ta beslut när det gäller detaljer, placering, vad den ska innehålla..alltså ett riktigt stort grundarbete. Inte säkert att den ska vara på den platsen där den nuvarande finns i dag. I maj kommer vi delrapportera vårt arbete till budgetberedningen. Då ska också alla partier vara klara med var simhallen ska ligga och vilken typ av simhall vi ska bygga.

Ja, vad blir det för sorts av simhall, tror Kenth?
– Något äventyrsbad är nog inget för kommunen, vi är en för liten kommun, men detta kommer vi att slå fast vid nästa möte. Partierna ska diskutera och sedan ska vi ta ställning. Simhall mest för att simma i bassäng, simhall med fik och bastu, simhall med barnavdelning, simhall med äventyrsbad med mera. Det finns många olika ambitionsnivåer men äventyrsbad verkar inte var lika inne som det varit tidigare. 

Vad kostar det att bygga en simhall?
– Det är en väldigt stor investering. Det är budgetberedningen som sätter prislappen och vårt uppdrag är lokalisering och ambitionsnivån, avrundar Kenth Williamsson (S). 

Nytillsatta simhallsgruppens arbete gäller bara Vaggeryds simhall. Politikerna i simhallsgruppen är: Kenth Williamsson (S), Allan Ragnarsson (M), Jan Erik Aronsson (SD), Christer Sandén (KD), Jörgen Johansson (C), Ewa Magnusson (L), Lennart Karlsson (EMP), Elizabeth Orellana Bravo (V) och de har ersättare från respektive parti Nexhat Shabani (S), Gert Jonsson (M), Stig Svensson (SD), Thomas Axelsson (KD), Ulf Abrahamsson (C), Kim Andersson (L), Klas Gustavsson (EMP) och Anne Dolk (V). 

Vaggeryds simhall i december innan den stängdes. Arkivfoto: Martina Ojala

Taggar

Dela


Läs mer

Nu påbörjas arbetet med en ny simhall
S föreslår: Bygg ny simhall
Debatt: Bygg ny simhall i Vaggeryd

4 reaktioner på Politiska gruppen planerar för ny simhall i Vaggeryd

Se bara upp så det inte blir som i Kiruna. Deras badhus är uppe i 880 miljoner nu. Allt som byggts här i kommunen har ju blivit mycket dyrare än beräknat. Något att ta med i beräkningarna. Måste finnas statistik på det.

Vill man göra något annat än att simma längder med sina barn får man åka till Sävsjö känns det som, även i framtiden

Bygg gärna en ny simhall.
Men anlita inte samma byggfirma som vid bygget av Fenix 2.
Vi måste kunna använda den nya simhallen , inte se den som en rivingskåk.

Tycker att Skillingaryd är värd en 25-metersbassäng, men finns inget hopp med dagens politiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *