Nyheter

(S) har en annan syn på ”Nattis”

Nyheter Ärendet om "Nattis", barnomsorg på obekväm arbetstid, har återigen varit uppe på kommunstyrelsens arbetsbord.

Genrebild

– Vi har haft mycket diskussioner kring det här, det finns ett arbetsförslag och det vann gehör, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Förslaget från arbetsutskottet bifaller vi, men det här är ett budgetärende i praktiken. Det måste finnas medel för Nattis i budgeten. Vi i (S) vill därför ha med en protokollanteckning att vi har en liten annan syn på barnomsorg på obekväm arbetstid. Femklövern har enbart lagt 400 000 kronor i budgeten för att lösa barnomsorgen i hemmet. Det står i texten om barnskötare, men vi vet ju om att vi har lokaler som går att nyttja till detta, påpekar Kenth Williamsson (S).

– Vi alla är rörande överens om att kommunfullmäktige inte ska peta i vilka tider och var, utan att det ska bedrivas. Utformningen av ”Nattis”  ska barn- och utbildningsnämnden göra. Vi inom femklövern är medvetna om att 400 000 kronor inte är mycket, men det är en liten början iallafall, avslutar Gert.

– Vi delar inte femklöverns uppfattning om barnomsorg på obekväm arbetstid ska ges i hemmet. Vi ska nyttja våra lokaler och alla vi inom (S) är för en kvalitativ och likvärdig barnomsorg, kontrar Kenth.

Det började med en motion från Martin Damberg (V) i februari 2015. Därefter gick den till kommunstyrelsen för beredning månaden därpå. I september 2015 remitterades motionen till barn- och utbildningsförvaltningen.

I december 2016 började ett gediget arbete med att gå igenom ärendet och lämna förslag på barnomsorg på obekväm arbetstid. Tre förslag togs fram, en enhet för alla barn på ny förskola i Vaggeryd, två enheter – en i varje centralort samt två enheter på kvällstid – en för natt och en för helg. Barn- och utbildningsnämnden skulle bifalla förslaget, tillika motionen, förutsatt att medel sköts till.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i mitten av maj i år att överlämna ärendet till budgetberedningen för att få fram ett underlag vad kostnaden skulle bli om man väljer att formera verksamheten med att barnskötare som kommer hem och sover hos dem vid behov.

Vänsterpartiet har under föregående veckas kommunstyrelse sammanträde lagt förslag på att 3,2 miljoner får det kosta att bygga ett ”Nattis” för att möta motionssvaret.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *