Nyheter

(S) om framtidens bostäder i kommunen

Nyheter Socialdemokraterna har lämnat ett omfattade yttrande över bostadsutvecklingsprogrammet och dess tredje del som är handlingsplanen.

I morgon ska handlingsplanen dryftas av kommunstyrelsens arbetsutskott. I stora delar har (S) samma uppfattning som förslaget, vilket vi tidigare berättat om. Men man lyfter exempelvis fram Mellängen, det vill säga området väster om Bondstorpsvägen i Vaggeryd som ett tänkbart bostadsområde. Man stöttar också tanken på att bygga bostäder på Yggens västra sida, vilket ligger i linje med (S)-förslaget att flytta den eldhärjade JRAB-anläggningen. Socialdemokraterna  stöttar också tanken på bostäder söder om Byarumssjön och norrut från Marielundsområdet i Skillingaryd. Man vill också  utveckla lokaltrafiken mellan Hok, Vaggeryd, Skillingaryd och Klevshult.

Så här ser (S)-förslaget, sammanställt av Magnus Dauhn och Kenneth Åberg ut med kommentarer till de fem målen och möjliga byggstarter:

Yttrande över Del 3-Handlingsplan, Strategiskt Boendeutvecklingsprogram 2015–2018

(S): Vi vill understryka vikten och värdet av en hög planeringsberedskap. Vi känner därför tillförsikt inför det samhällsutvecklingsarbete som kommunen bedriver. Vi ställer oss bakom handlingsplanen men vill dock lägga till några kompletterande åtgärder, uppmärksamma några problemområden och bidra ned några justeringar.
• Mål Tillväxt och attraktivitet
Åtgärd 1-2: – Marknadsföra Vaggeryds kommun, tydligt och kontinuerligt, som en attraktiv kommun att bo, leva och verka i. Lyfta fram berättelser om våra unika komponenter som till exempel möbel & design, Fenix, skaparverkstad, Remida och samarbetet skola-näringsliv:
(S): Vi vill understryka att dessa exempel på marknadsföringsinsatser är oerhört viktiga för såväl självbilden hos kommunens invånare och i övrigt verksamma personer, liksom för hur kommunen uppfattas av omvärlden. Kontinuiteten och tydligheten är som det skrivs viktig. Till detta vill vi lägga att det krävs ett särskilt arbete/program med åtgärder för att förändra och förbättra ”första intrycket” för besökaren. Kommungränsen, infarter, avfarter, genomfarter, större korsningar, järnvägsstationer, är miljöer som ”alla” ser och som starkt präglar intrycket av orterna liksom kommunen som helhet.
Vi kan som några exempel nämna infarterna Vaggeryd norra och södra och järnvägsundergångarna. Förbättringsbehoven är störst i Vaggeryds tätort.
Detta är ett gestaltningsarbete som kräver en plan som sträcker sig över flera år.

Åtgärd 4: -Samverka med handlare, fastighetsägare och VSBo för att utveckla Vaggeryds och Skillingaryds centrum som attraktiva mötesplatser.
(S): Vi efterlyser ett verktyg/program/plan för en arkitektonisk och estetisk syn på byggnationen i främst centrala kvarter och miljömässigt känsliga miljöer. De centrala delarna av tätorterna präglas av järnvägen och saknar i stort sett naturmässiga skönhetsinslag. Våningshöjd, taklutningar, materialval, planteringar etc med andra ord där form, skala och stil måste ägnas uppmärksamhet så att det offentliga rummet uppfattas som inbjudande, trivsamt och vackert; inte enbart tekniskt funktionellt. Vi anser att detta är en betydelsefull komponent för att öka attraktiviteten.

• Mål: Hållbar boendeutveckling
Åtgärd 9: -Ta fram tydliga riktlinjer för kommunala markanvisningar med bland annat konkurrenskraftiga markpriser, i syfte att öka marknadens intresse.
(S): Kommunen måste ha en hög beredskap för att möjliggöra strategiska fastighets- och markinköp för att så långt det är möjligt kunna planera byggnation av såväl bostäder som skolor och lokaler för annan offentlig verksamhet.

Åtgärd 11: -Prioritera byggherrar/projekt med hyresrätter och/eller bostadsrätter för att säkerställa målet med social hållbarhet
(S): Vi anser att detta är en avgörande faktor för boendeutvecklingen i stort.
Åtgärd 13: -Ta fram och använd miljökvalitetskriterier i byggandet i egen regi för att säkerställa målet med att bygga hållbart
(S): VSBo och kommunen ska prioritera förnyelsebara material, såsom exempelvis trä och  limträbalkar. Förnybar energi såsom fjärrvärme och solcellsel ska ha en given plats i framtida byggnation.
Vi anser dessutom att VSBo och kommunen måste visa på det goda exemplet och bli  lokala förebilder.

• Mål Kommunens roll och ansvar – planarbete
Åtgärd 14: -Prioritera upprättandet av detaljplaner för småhusbyggnation i Vaggeryd.
(S): Vår bedömning är att det är högst önskvärt att kunna erbjuda byggherrar mer än ett alternativ. Vi finner området längs hela västra sidan av sjön Yggen som ett mycket intressant alternativt område liksom Mellängen (västra sidan av Bondstorpsvägen) och på sikt även Erikabygget.
Åtgärd 18: Upphandla konsulttjänster för naturvärdesbedömningar, bullerutredningar, geoteknik och arkeologi
(S): Vår bedömning är att Vaggeryd som relativt liten kommun med begränsade egna personalresurser måste ha extern kompetens tillgänglig med kort varsel. Detta gäller även konsulttjänster inom kulturmiljö- och kulturminnesvård. Den extraordinärt svåra problematiken med förhållandet till Skillingaryds skjutfält och då i synnerhet bullerzonen understryker behovet.

• Mål Kommunens roll och ansvar – bostäder för alla
Åtgärd 19: Verkställa beslutet att bygga 25 nya vårdplatser på kvarteret Gästgivaren
Åtgärd 20: Verkställa beslutet att inrätta nya demensplatser på Sörgården
Åtgärd 21: Verkställa beslutet att bygga 20+20 nya lägenheter på kvarteret Gästgivaren
Åtgärd 22: Verkställa beslutet att bygga ny förskola samt ny högstadieskola i Vaggeryd
(S):  Vi vill betona vikten av att dessa beslut verkställs så snart som möjligt. Största möjliga samverkan över förvaltningsgränserna är avgörande för att nå målsättningen.

• Mål Vaggeryds kommun i regionen
Åtgärd 23: Verka för halvtimmestrafik dagtid mån-fre till och från Jönköping-Värnamo
Åtgärd 24: Verka för ökad turtäthet kvällar och helger till och från Jönköping
(S):  Vi vill i detta sammanhanget fästa uppmärksamheten på  den vidare trafiken från Värnamo och söder ut. Vi erfar att samordningen mellan olika trafikoperatörer blivit sämre och därmed har förutsättningarna för resande också försämrats. Detta hämmar i sin tur arbets- och studiependlingen. För att i någon mån jämställa möjligheterna till att delta i aktiviteter och att bättre kunna utnyttja regional trafik bör förutsättningarna för kompletterande lokaltrafik mellan Hok -Vaggeryd – Skillingaryd – Klevshult utredas.
Åtgärd 25: Verka för ökad samverkan skola-näringsliv bland annat i syfte att förändra negativa attityder mot teknik och produktutveckling.
(S):  Vi ser hellre en positiv formulering: … bland annat i syfte att skapa positiva attityder till teknik och produktutveckling.

MÖJLIGA BYGGSTARTER 2017-2025
(S):  Vi anser att det är bra att så många objekt identifierats. Det är högst väsentligt att kommunen bedriver ett framåtriktat arbete för att stimulera igångsättandet av byggstarterna. I objektlistan en något mer konsekvent benämning av områden och fastigheter för att undvika missförstånd.

Vi vill påpeka följande i listan över byggstarter:
Vaggeryd: Området G:a Västra Strand är ett missvisande namn och bör istället benämnas efter kvartersnamn.
Områdena på Västra Strand bör även i detta fallet benämnas efter kvartersnamn.
Området Yggen kan väsentligen utökas och omfatta hela västra sidan av sjön.

Skillingaryd: Området Fåglabäck; vi ser positivt på att lantliga större tomter erbjuds i Skillingaryd.
Området kvarteret Domherren; vi anser att det lämpar sig väl för hyresrätter, men även för bostadsrätter.
Området  N Marielund; vi delar uppfattningen om att detta är ett attraktivt område för ny villabebyggelse.
Området S Järnvägsgatan, kvarteret Tomaten, bör tidigareläggas.

Byarum: Vi saknar området söder om Byarums k:a. Här finns förutsättningar för ett stort antal bostäder.
Hok:Vi saknar området utmed Alstervägen. Kvarteret är till stora delar obebyggt.
Klevshult: Området Klevshult-Hagshultsvägen; vi anser att en fortsatt byggnation av bostäder är angelägen.
Svenarum/Hagafors:  Vi saknar dessa orter i handlingsplanen. Vid kommande revidering bör dessa orter uppmärksammas.

Viktigt tillse att åtgärdslista samt projektlista över möjliga byggstarter hålls levande och  årligen revideras av Kommunstyrelsen.

Socialdemokraterna Skillingaryd – Vaggeryd
Magnus Dauhn        Kenneth Åberg

  [1/1]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *