Nyheter

S starkast i Skillingaryd östra

Nyheter 484 invånare, 39,2 procent i valdistriktet, röstade för Socialdemokraterna i Skillingaryd östra och det var partiets starkaste fäste, även att det var i det distriktet som den största nedgången gjordes, -2,1 procent sedan föregående val. Socialdemokraterna hade största ökningen i procent i valdistriktet Västra Skillingaryd-Tofteryd samt Åker-Hagshult

Statistik från Valmyndigheten och Newsworthy

När den första rösträkningen är klar i nästan hela riket, ser Socialdemokraterna ut att samla 30 procent av rösterna i riksdagsvalet i Vaggeryds kommun, en ökning jämfört med valet 2018.

Klockan 23.19 på söndagen räknades det sista valdistriktet i Vaggeryd färdigt. Då hade Socialdemokraterna samlat totalt 2 615 röster i riksdagsvalet i kommunen, vilket motsvarar 30 procent. Fortfarande saknas sena poströster och utlandsröster (”onsdagsrösterna”), vilket kan komma att förändra det slutliga valresultatet. Historiskt har onsdagsrösterna ofta gynnat de borgerliga partierna något.

Socialdemokraterna blev störst av riksdagspartierna i Vaggeryd, precis som i riket som helhet.

Det preliminära valresultatet innebär att Socialdemokraterna ökat i Vaggeryd, precis som i riket som helhet. Jämfört med 2018 går Socialdemokraterna framåt med 0,7 procentenheter.

Socialdemokraternas allra bästa val i Vaggeryd sedan 1973 (valet efter enkammarriksdagens införande1) var 1994 (40,6 procent). Det sämsta valet gjordes 2018 (29,3 procent).

Socialdemokraterna starkaste valdistrikt i kommunen var Skillingaryd östra, där de fick 39,2 procent av rösterna. Skillingaryd östra var partiets starkaste distrikt i kommunen även i riksdagsvalet 2018. Partiets bästa distrikt i valkretsen var Gullvivan i Gislaveds kommun (54 procent) och i hela riket Tjärna Allé i Borlänge kommun (67,9 procent).

Vaggeryds kommun hör till Jönköpings läns valkrets, som skickar elva ledamöter till riksdagen på fasta mandat (av 310), och kanske något eller några utjämningsmandat. Under mandatperioden 2018–2022 gav 27,8 procent av rösterna Socialdemokraterna tre mandat i riksdagen för valkretsen. I år har partiet fått 29,2 procent av rösterna i valkretsen, en ökning med 1,4 procentenheter sedan sist. Om det resultatet står sig, skulle det ge Socialdemokraterna fyra mandat den här gången.

Socialdemokraternas väljarstöd i Vaggeryd placerar kommunen på fjärde plats bland de 13 kommunerna i valkretsen (tillika Jönköpings län).
Socialdemokraterna har just nu 30,5 procents stöd i hela riket. Det innebär att partiet ligger lägre än riksresultatet i alla kommuner utom ett i valkretsen.

Statistik från Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *